Ο προσδιορισμός του κυριώτερου εχθρού
Όπως και λίγο καιρό πριν, έγινε το ίδιο με τον κλάδο των μεταφορέων που αριστοτεχνικά η ίδια η κυβέρνηση κατάφερε να τον θέσει αντίπαλο με το μεγαλύτερο κομμάτι των υπόλοιπων Ελλήνων και να τσακίσει έτσι τις αντιδράσεις του. Σε αυτό το σημείο και ο πατριωτικός χώρος καλείται να πάρει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα και βλέπουμε ένα μεγάλο κομμάτι αυτού να ταυτίζεται με τις κυβερνητικές θέσεις και πρακτικές και να θεωρεί συλλήβδην το δημόσιο ως τον κύριο εκφραστή της κακοδαιμονίας της πατρίδας μας. Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Πριν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να δούμε τι σημαίνει ελληνικό δημόσιο. Το νεώτερο ελληνικό κράτος, από την πρώτη στιγμή της γέννεσής του, επέλεξε να εφαρμόσει την δυτικόφερτη αντίληψη περί κράτους, η οποία θεωρεί το κράτος αντίπαλο προς τον λαό και υπηρέτη των συμφερόντων της κρατικής εξουσίας. Αντί να συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης, ήταν το δημόσιο και γενικότερα ο κρατικός μηχανισμός να καταστεί ένα μέσο εξυπηρέτησης της πελατειακής δομής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα οποία φρόντιζαν να το διογκώσουν αλόγιστα, εις βάρος των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, αλλά προς όφελος των δικών τους πολιτικών στοχεύσεων. Και αυτό είναι ένα φαινόμενο, το οποίο πάει πολύ πίσω, ασχέτως του αν μετά το 1974 έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Σε καμία περίπτωση το κράτος και οι όποιες εκφάνσεις του δεν μπορούν να γίνουν επιχειρηματίες.
Αυτό όμως αναγκαστικά δεν σημαίνει ότι κάποιοι τομείς, οι οποίοι αφορούν στο γενικό σύνολο πρέπει και μπορούν να ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα. Τομείς που σχετίζονται τόσο με τις κοινωνικές παροχές όσο και άπτονται της εθνικής ασφαλείας. Όπως για παράδειγμα είναι οι τηλεπικοινωνίες, αλλά και τομείς όπως η ενέργεια, οι οποίοι μπορούν να καταστούν παράγοντες γεωπολιτικής αυτοτέλειας και δύναμης της χώρας και όχι πηγή πλουτισμού για κάποιους ντόπιους ή ξένους επιχειρηματίες. Το ότι στο δημόσιο έχουν βρει καταφύγιο κομματικά αρπακτικά τα οποία πληρώνονται με προκλητικά παχυλούς μισθούς, δεν σημαίνει ότι αυτό το γεγονός καταργεί την όποια κοινωνική και εθνική σημασία συγκεκριμένων τομέων του δημοσίου. Και σίγουρα η λύση για αυτή την κακοδαιμονία δεν είναι το ξεπούλημα αυτών των τομέων σε κάποιες πολυεθνικές. Το να βλέπουμε στο δημόσιο και τους διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς του το μοναδικό αίτιο δυσλειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι σαν να βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος. Γιατί η ρίζα όλων των κακών είναι ακριβώς αυτό το πολιτικό σύστημα, το οποίο τρέφει τον δημόσιο τομέα, καταστρέφει την οικονομία, φτωχαίνει τους Έλληνες και τώρα σαν λύση όλων αυτών, προβάλλει το ξεπούλημα των πάντων. Όσο για κάποιους επιχειρηματίες οι οποίοι τώρα μιλούν κατά του δημοσίου και ζητούν ιδιωτικοποιήσεις, ας μην ξεχνάμε ότι στην μεγάλη πλειοψηφία τους, είναι αυτοί που πριν λίγα χρόνια συμμετείχαν σε σκανδαλώδεις κρατικούς πλειστηριασμούς, έπαιρναν επιδοτήσεις, κρατικές πάντα και είναι οι ίδιοι που πολλές φορές πήραν τις επιχειρήσεις τους και τις μετέφεραν στο εξωτερικό, αφήνοντας χιλιάδες Έλληνες ανέργους.
Για να μεταφέρουμε τα λόγια του Γάλλου διανοητή Αλαίν ντε Μπενουά στην ελληνική πραγματικότητα, ο προσδιορισμός του κυριώτερου εχθρού βρίσκεται στο πολιτικό σύστημα της χώρας και όχι στον γείτονά μας, που για διάφορες αιτίες βρέθηκε να ανήκει στον δημόσιο τομέα. Και η επίλυση των προβλημάτων θα έρθει με την ανατροπή ακριβώς αυτού του συστήματος, το οποίο σήμερα με την βοήθεια πολλών παπαγάλων διαφόρων αποχρώσεων, έχει σηκώσει την σημαία του γενικού ξεπουλήματος και προβάλλει αυτό ως την μοναδική λύση.
www.elkosmos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου