11.3.11

Εργα και όχι λόγια!

Αντιδρούν στον αντιρατσιστικό νόμο ΝΔ και ΛΑΟΣ.


logokrisiaΗ νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Καστανίδη, σχετικά με τον αντιρατσιστικό νόμο, που προτίθεται να φέρει στην Βουλή προς ψήφιση έχει ήδη συγκεντρώσει τις αντιδράσεις ενός μεγάλου κομματιού του πολιτικού κόσμου, ιδιαίτερα από την κεντροδεξιά. Τα αρμόδια στελέχη τόσο της ΝΔ όσο και του ΛΑΟΣ έγραψαν κείμενα, με τα οποία εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στην ουσία του νέου "αντιρατσιστικού νόμου". Θα διαβάσατε ίσως την προηγούμενη εβδομάδα το κείμενο του Θάνου Πλεύρη, στον "Ελεύθερο Κόσμο", το οποίο έκλεινε με την εξής φράση: ". Αποτελεί προσβολή για τη δημοκρατία, τον ελληνικό τρόπο σκέψης και της λογικής η ποινικοποίηση της ελευθερίας της έκφρασης, ακόμη και της ακραίας της μορφής, αλλά και η επιβολή με νόμο μιας μοναδικής ιστορικής αλήθειας που δεν μπορεί να αμφισβητείται. Ίσως το ΠΑΣΟΚ να νομοθετήσει και ότι η γη δεν είναι στρόγγυλη αλλά επίπεδη και να τιμωρεί όποιον το αρνείται."
Σε μια αντίστοιχου όμως ύφους ανακοίνωση προέβη και ο αρμόδιος τομεάρχης (δικαιοσύνης) της ΝΔ κ. Τζαβάρας, ο οποίος την πέμπτη προέβη στην εξής δήλωση: «Στις αληθινές Δημοκρατίες, ο λόγος δεν δένεται με νόμους που ποινικοποιούν την ελευθερία της σκέψης, της γνώμης και της κριτικής. Το νομοσχέδιο Καστανίδη μόνο με τον αλήστου μνήμης γαλλικό νόμο Γκαιϋσσώ - Φαμπιούς της 13-7-1990, μπορεί να συγκριθεί: ένα ολοκληρωτικού πνεύματος νομοθέτημα.
Αποτελεί για την κυβέρνηση βαρύτατο νομικό και πολιτικό σφάλμα η υιοθέτηση της ποινικής καταστολής ως μέσου για τον περιορισμό των ανεπιθύμητων ή ενοχλητικών για κάποιους χρήσεων του λόγου, στην Πολιτική, στην Κοινωνία, στον Τύπο, στην Ιστορία, στην Τέχνη.
Οι Υπουργοί πρέπει να έχουν συναίσθηση ότι είναι υπάλληλοι της Ιστορίας. Δεν έχουν το δικαίωμα να ενδίδουν σε παράλογες απαιτήσεις "ομάδων επιρροής" ή να υπηρετούν μη ξεπερασμένη (αν μη και ύποπτη) Πολιτική Ορθότητα.
Πρωτίστως, όμως, οφείλουν να τηρούν ευλαβικά το Σύνταγμα της Χώρας που -στην περίπτωση του νομοσχεδίου Καστανίδη- παραβιάζεται πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως.
Υπό το κράτος, άλλωστε, της ισχύος του ν. 927/79 για τις φυλετικές διακρίσεις στον Τύπο κλπ. η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει κρίνει την αντισυνταγματικότητα ομοίων διατάξεων (Ολ. Α. Π. 3/2010).
Αναμφίβολα το νομοσχέδιο Καστανίδη αποτελεί μια οργουελικής έμπνευσης προσπάθεια για να ιδρυθεί στην Ελλάδα ένα είδος αστυνομίας της Σκέψης και της Γλώσσας.
Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί γιατί προσβάλλει και την ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού, που ανέδειξε την ανεκτικότητα απέναντι στον Άλλο ως θεμελιώδη δημοκρατική αξία, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να την επιβάλει με μέσα νομοθετικού εξαναγκασμού».
Αν όμως τόσο τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΛΑΟΣ, δεν σας είναι αρκετά, θα σας παραθέσουμε την άποψη του γνωστού εβραίου διανοούμενου Νόαμ Τσόμσκυ, σχετικά με τον αντίστοιχο νόμο στην Γαλλία, στον οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τζαβάρας και ο οποίος οδήγησε στην φυλάκιση ενός ιστοριοδίφη: "θεωρώ τον νόμο Gayssot ως εντελώς παράνομο, μη συμβατό με τις βασικές αρχές μιας ελεύθερης κοινωνίας όπως αυτές γίνονται κατανοητές από την εποχή του διαφωτισμού ... Εάν η δικαιολογία του νόμου Gayssot είναι να απαγορεύσει της "απεχθείς απόψεις" ή να προστατεύσει το δικαίωμα να ζει κανείς σε μια ατμόσφαιρα ελεύθερη από φόβο ή από την προκατάληψη και τον ρατσισμό, θα έπρεπε να είναι προφανές ότι εάν αυτοί οι νόμοι εφαρμοστούν με αμεροληψία, θα ποινικοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα του δημοσίου διαλόγου, το οποίο, όσο απεχθές και αν βρίσκει κανείς, θα έπρεπε σίγουρα να επιτρέπεται σε μια ελεύθερη κοινωνία."
Στην όλη υπόθεση υπάρχει και ένα αστείο. Εάν κάποιος παραβεί αυτό τον νόμο, μέσα στο Πανεπιστημιακό Άσυλο, θα συλληφθεί; ή όχι; Γιατί νομίζουμε είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν το Πανεπιστημιακό άσυλο, όπως τουλάχιστον το εννοεί ο απλός κόσμος, καθώς πρόκειται για "έγκλημα" σκέψης.
Πάντως καλές οι δηλώσεις, τα άρθρα και οι ανακοινώσεις, αλλά αναμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα πράξουν και τα δύο κόμματα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Γιατί αν η αντίδραση μείνει στα λόγια, θα είναι σίγουρα άνευ ουσίας.
www.elkosmos.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More