Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν οι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων της Θεσσαλονίκης, τα πράγματα δε βελτιώνονται, τα χρυσαφικά καταλήγουν διά παντός στις προθήκες τους και τα αποθέματα του «χρυσού των φτωχών» έχουν εξαντληθεί.
«Η μεσαία τάξη τα έχει δώσει όλα», περιγράφει....
στον «Α» ο Αγγελος Μπουκοβίνος, ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίου στο κέντρο της πόλης. Λέγοντας «όλα», το εννοεί πραγματικά. Ανοίγει τα συρτάρια και βγάζει χρυσά και λευκόχρυσα δακτυλίδια, βέρες, βαφτιστικά σταυρουδάκια, χρυσά δόντια, βραχιόλια, ρολόγια, σκουλαρίκια, ακόμη και μαχαιροπίρουνα.
Εμφανής αδυναμία
«Η κρίση έχει πλήξει πάρα πολύ κόσμο και η αδυναμία τους να πάρουν κάποιο δάνειο, για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες, τους οδηγεί συχνά στα μαγαζιά μας. Αφήνουν ό,τι χρυσαφικό υπάρχει στο σπίτι, από βέρες μέχρι ολοκαίνουργια δώρα του γάμου και άλλα ενθύμια. Λένε ότι θα επιστρέψουν να τα πάρουν έπειτα από ένα μήνα, αλλά πλέον ούτε ένας στους δέκα δε γυρνάει πίσω», σημειώνει.
Οικόπεδα και σπίτια
Τι γίνεται, όμως, όταν «στερεύει» ο χρυσός; Συνήθως σειρά παίρνουν οι ηλεκτρικές συσκευές. Τηλεοράσεις και υπολογιστές. Οταν τελειώσουν κι αυτές, «έχει συμβεί να μου προτείνουν ως ενέχυρο ακόμη και οικόπεδα ή σπίτια. Φυσικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, αλλά δείχνει την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει ο κόσμος», αναφέρει ο ίδιος.
Τους τελευταίους έξι μήνες η πελατεία του κ. Μπουκοβίνου αποτελείται σχεδόν κατά πλειονότητα από άτομα που ανήκουν στα λεγόμενα «ανώτερα» στρώματα. Το χρυσό «Rolex» που βγάζει από την προθήκη και μας δείχνει αποτελεί τεκμήριο της κρίσης που βιώνουν και οι άλλοτε υψηλόμισθες τάξεις. Ο ιδιοκτήτης του ρολογιού, πριν από οκτώ χρόνια ξόδεψε περίπου 9.500 ευρώ για να το αποκτήσει -σημάδι οικονομικής ευμάρειας- και πριν από λίγες ημέρες χωρίς πολλά λόγια εξαργύρωσε περίπου το ήμισυ της αξίας του στο ενεχυροδανειστήριο. «Αυτό πάει, τελείωσε. Τώρα έχει βγει για πώληση με όλα τα πιστοποιητικά και τα χαρτιά γνησιότητας. Και δεν είναι το μοναδικό κόσμημα μεγάλης αξίας που μου έχουν φέρει το τελευταίο διάστημα. Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά, όταν τελειώσουν κι αυτά...», λέει.
Εως και 80% κάτω η κίνηση
Για την Κατερίνα Μαντσανίδου, ιδιοκτήτρια ενεχυροδανειστηρίου μερικά στενά πιο πέρα, το γεγονός ότι η κρίση έχει χτυπήσει και το δικό της κλάδο είναι ενδεικτικό «του πάτου που πιάσαμε. Εδώ και έξι μήνες η κίνηση έχει πέσει κατακόρυφα έως και 80%. Οι ανάγκες και τα έξοδα του κόσμου μεγάλωσαν και οι περισσότεροι έδωσαν ό,τι χρυσαφικό είχαν κρατημένο γιατί πίστευαν ότι κάτι θα άλλαζε. Ακόμη κι εμείς έχουμε πρόβλημα ρευστότητας. Τι άλλο να πούμε;», αναρωτιέται.
Κι ενώ στα ιδιωτικά ενεχυροδανειστήρια η κίνηση βαίνει συνεχώς μειούμενη, στο κρατικό ενεχυροδανειστήριο η πελατεία παραμένει σταθερή. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι οι πελάτες του κρατικού ενεχυροδανειστηρίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ενδιαφέρονται να καλύψουν μία πρόσκαιρη οικονομική ανάγκη και να επανακτήσουν στη συνέχεια τα είδη που ενεχυρίασαν. Το δάνειο που υπογράφεται σε αυτήν την περίπτωση προβλέπει τη φύλαξη του αντικειμένου για τρεις μήνες ενώ δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης για ένα ακόμη τρίμηνο.
Τι ενεχυριάζουν
Είδη προς ενεχυρίαση μπορεί να είναι χρυσά κοσμήματα με ή χωρίς πολύτιμους λίθους, αργυρά σκεύη και ρολόγια χρυσά ή επώνυμης μάρκας κουρδιστά και αυτόματα. Χορηγούνται δάνεια μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ με επιτόκιο 6% ετησίως. Σε περίπτωση μη εξόφλησης ή μη ανανέωσης του ποσού, το δάνειο καθίσταται υπερήμερο βαρυνόμενο με τους τόκους υπερημερίας. Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια εκποιούνται σε δημόσιους πλειστηριασμούς με ευθύνη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και χωρίς την υποχρέωση ειδοποίησης του οφειλέτη. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου