29.3.11

Με τις υγείες μας!


ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΣΙΟ 2012-2015, ΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ € 22 ΔΙΣ!
Το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αποτελεί για την Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, έναυσμα για την επιτάχυνση εφαρμογής των προβλέψεων και των μέτρων του μνημονιακού προγράμματος. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση του Μνημονίου επιθυμεί να παρουσιάσει «έργο» στους ελεγκτές της τρόικας κατά την επίσημη επίσκεψη τους στις 15 Απριλίου.

Η επίσκεψη αυτή θα είναι...
η πρώτη σειράς επισκέψεων που θα αποκρυσταλλωθούν στη σύνταξη του Μνημονίου – 5 και στην εκταμίευση της ανάλογης δόσης του τροϊκανού δανείου τον Ιούνιο.

Στα παραπάνω πλαίσια, έχουν δρομολογηθεί το νέο πακέτο επιπρόσθετων μνημονιακών μέτρων του 2011, το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012 – 2015 και το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων. Στο πλαίσιο μάλιστα του τελευταίου μελετάται και η "αξιοποίηση" σε ρόλο αναπληρώτριας Υπουργού Αποκρατικοποιήσεων της βουλευτού Επικρατείας και πρώην στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας Ελένης Παναρίτη.

Το νέο πακέτο επιπρόσθετων, πέραν του Προϋπολογισμού, μνημονιακών μέτρων εντός του 2011, έχει ως αφορμή τον πρωτοφανή εκτροχιασμό του Προϋπολογισμού του 2011, του οποίου η «μαύρη τρύπα» φτάνει σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις το € 1,5 δις, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου. Αιτία για αυτό, είναι η κατάρρευση των εσόδων, λόγω της οικονομικής ύφεσης την οποία το Μνημόνιο βαθαίνει.


Το νέο πακέτο επιπρόσθετων μέτρων για το 2011, αναμένεται να περιέχει τα εξής:


• Μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) στον υψηλό (23%) και κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιωτικές περιοχές της χώρας, με στόχο την είσπραξη € 300 εκατ. και τίμημα ένα νέο θανατηφόρο χτύπημα στο λιανεμπόριο.

• Μείωση κοινωνικών επιδομάτων, όπως π.χ. επιδόματα ανεργίας, πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα ΟΓΑ μέσω της θέσπισης εισοδηματικών κριτηρίων, για να «περισωθούν» περίπου € 500 εκατ.

• Κατάργηση ή περικοπή δεκάδων φοροαπαλλαγών, που αφορούν μισθωτούς και συνταξιούχους, με τη θέσπιση και στην περίπτωση αυτή εισοδηματικών κριτηρίων για τη διατήρησή τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες θα υπάρχει πλήρης κατάργηση φοροαπαλλαγών για εισοδήματα άνω των € 60.000

• Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ,

• Εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, προκειμένου να εισπραχθούν περισσότερα από €700 εκατ.

• Νέες αυξήσεις στους ΕΦΚ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα,

• Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά μέσο όρο 30% σε δύο δόσεις, φέτος και το 2012, με στόχο την είσπραξη € 600 εκατ.

• Επιβολή φόρου στα αναψυκτικά, για να εισπραχθούν € 300 εκατ.

• Επιβολή "πράσινου" φόρου που "κοστίζει" τουλάχιστον € 150 εκατ.

• Επιβολή ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα, με στόχο την είσπραξη € 100 εκατ.

• Αύξηση των τελών κυκλοφορίας.

Μάλιστα, κάποια από αυτά τα μέτρα επικαλύπτονται με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο έτσι και αλλιώς αναμενόταν να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το τέλος Ιούνη του 2011, βάσει και της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ (για σχετικό ρεπορτάζ της ΙΣΚΡΑ πατήστε εδώ).


Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012 – 2015, το «μίνι» δηλαδή μνημόνιο των τουλάχιστον € 22 δις βρίσκεται στην τελική ευθεία. Στη φάση αυτή, μπαίνουν από τους υπουργούς οι τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου η τελική του μορφή να εγκριθεί κατά την «τεχνική» επίσκεψη της τρόικας στις 4 Απριλίου. Το 1/3 του συνολικού ψαλιδίσματος (€ 7 δις) θα αφορά τα Υπουργεία Εργασίας, Παιδείας, Υγείας, Εσωτερικών και Άμυνας.


Στον τομέα των δαπανών, πέραν των επικαλυπτόμενων με το 2011 μέτρων, περιλαμβάνεται το ενιαίο μισθολόγιο – πεινολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, και οι μεγάλες περικοπές στις λειτουργικές (καταναλωτικές και προμηθευτικές) δαπάνες των υπουργείων. Στον τομέα των εσόδων, κυβέρνηση και τρόικα ισχυρίζονται πως τα επιπρόσθετα μόνιμα μέτρα που θα παρθούν ήδη από το 2011, αποδίδοντας πλήρως από το 2012, (πχ αύξηση ΦΠΑ, κατάργηση φοροαπαλλαγών κλπ), μπορεί να αποδειχτούν επαρκή...

Είναι όμως πλέον προφανές πως το μνημονιακό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί πλήρως, καθώς όσο η Κυβέρνηση περικόπτει τις δαπάνες και αυξάνει τους φόρους για να μειώσει το έλλειμμα, τόσο βαθαίνει η ύφεση. Και όσο βαθαίνει η ύφεση τόσο μειώνονται τα φορολογικά έσοδα και απομακρύνεται έτσι ο «στόχος» για το έλλειμμα.

Και όλα αυτά με τίμημα την εκτόξευση της ανεργίας, την αύξηση των φαινομένων εξαθλίωσης και το θάνατο των μικρών επιχειρήσεων.
iskra.gr
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More