4.5.11

Να πάνε να γ@.....

800 συνταξιούχοι βουλευτές ζητούν αναδρομικά συντάξεις 200 εκατ. !



800 περίπου συνταξιούχοι πρώην βουλευτές ζητούν να λάβουν αναδρομικές αυξήσεις των συντάξεών τους κατά 250.000 ευρώ έκαστος, δηλαδή περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ συνολικά!
H προκλητική στάση κάποιων βουλευτών που πέρασαν από τα έδρανα του κοινοβουλίου είναι γνωστή εδώ και καιρό και ταυτόχρονα αδιαμφισβήτητη, καθώς ορισμένοι από αυτούς μας έφτασαν ως εδώ.
Και όλα αυτά την ώρα που το δημόσιο αναζητά με αγωνία χρήματα για να πληρώσει τους «κομμένους» μισθούς και τις συντάξεις, αλλά και να ανταποκριθεί (χωρίς επιτυχία) στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της.
Αυτοί οι βουλευτές όμως, προκαλούν τώρα το κοινό αίσθημα. Είναι πολλοί από τους ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έφεραν τη χώρα στην καταστροφή, το μάρμαρο το πληρώνουν και πάλι οι χαμηλόμισθοι και αυτοί ζητούν από την χώρα που κατέστρεψαν να τους επιστρέψει χρήματα ενώ ξέρουν καλά ότι δεν υπάρχουν.
Από πού προέκυψαν αυτές οι αιτήσεις; Το διάστημα 2003 – 2007 αυξήθηκαν οι αμοιβές των δικαστών και έτσι δημιουργήθηκε «καραμπόλα».
Σύμφωνα με το Ζ΄ Ψήφισμα της Αναθεωρητικής Βουλής το 1975, οι αποδοχές των βουλευτών εξισώνονται μ΄εκείνες των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Αυτό συνεπάγεται ότι όποτε αυξάνονται οι δεύτερες, ακολουθούν και οι πρώτες, οπότε, αναλογικά, αυξάνονται και οι συντάξεις των πρώην βουλευτών.
Κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε τα τελευταία χρόνια, οπότε οι βουλευτικές αποδοχές και οι συντάξεις δεν ακολούθησαν τις αντίστοιχες των δικαστών και μετά τις δυο αναθεωρήσεις του Συντάγματος την τελευταία δεκαετία κανένας δεν έθιξε αυτό το θέμα.
Το θέμα (ξανα)έφερε στην επιφάνεια χθες η αντιπρόεδρος του Β΄Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Φλωρεντία Καλδή. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην αρμόδια επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι διεκδικήσεις εγείρονται από τρεις «ομάδες» πρώην βουλευτών: Η πρώτη αφορά εκείνους που κινήθηκαν δικαστικά με προσφυγές για να εφαρμοσθεί η εξίσωση με τους δικαστές. Στη δεύτερη ανήκουν εκείνοι που κινήθηκαν μεταγενέστερα δικαστικά. Ενώ η τρίτη ομάδα πρώην βουλευτών έχει καταθέσει αγωγές ζητώντας αναδρομικά για το διάστημα από το 2008 μέχρι σήμερα.
Οι βουλευτές δικαιούνται να παίρνουν σύνταξη και από τη Βουλή και από το επάγγελμα που ασκούσαν πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται μετά από δύο θητείες στη Βουλή (ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκεια της καθεμίας).
Όσοι μπήκαν στη Βουλή για πρώτη φορά μετά το 1993 δικαιούνται σύνταξη όταν κλείσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για τους παλαιότερους το όριο ηλικίας πέφτει στα 55 χρόνια. Για να μαθαίνουμε και εμείς οι πολίτες το τι γίνεται εκεί μέσα, το ποσό της σύνταξης αντιστοιχεί στο 80% της βουλευτικής αποζημίωσης η οποία κινείται στα περίπου 5.000 ευρώ μηνιαίως.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More