4.5.11

Δεν τους θέλει η Ευρώπη!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

Εφ. Ταράφ 1-5-2011.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιούλ : Μπορεί να κάνουμε και εμείς σαν την Νορβηγία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιούλ σε δήλωση του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard είπε πως ¨Μπορεί και ο τουρκικός λαός να πει όχι στην Ε.Ε. όπως ακριβώς έκανε και ο νορβηγικός¨.
Με βάση την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της προεδρίας, ο πρόεδρος Γκιούλ έδωσε συνέντευξη στις τρεις μεγαλύτερες εφημερίδες -Kurier, Die Presse και Der Standard- της Αυστρίας την οποία θα επισκεφτεί από αύριο. Ο πρόεδρος Γκιούλ κοινοποίησε μέσω των δηλώσεων που έκανε στις εφημερίδες τις απόψεις του γύρω από την υποψηφιότητα της Τουρκίας για την Ε.Ε., γύρω από την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και το όραμα της χώρας.
Ο άνθρωπος μπορεί να είναι μουσουλμάνος ή και άθεος.
Όταν η δημοσιογράφος Αλεξάντρα Σμιντ τον ρώτησε ¨Υπάρχει μια διαμάχη για τα τουρκικά στα σχολεία, ποια είναι η θέση σας για αυτό ;¨, απάντησε πως κατά την άποψη του οι Τούρκοι που ζούνε στην Αυστρία πρέπει να έχουν δύο βασικές γλώσσες και πως πρέπει να ξέρουν καλά και τις δύο. Ο Γκιούλ αναφερόμενος στους μουσουλμάνους που ζούνε στην Ευρώπη είπε πως ¨Δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραβλέπονται τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων που ζούνε στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε θρησκευτικές διακρίσεις. Ένας άνθρωπος μπορεί να είναι μουσουλμάνος, χριστιανός, εβραίος ή και άθεος. Το σημαντικό είναι ο άνθρωπος να υποστηρίζει τις βασικές αρχές της δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.¨ Όταν ο αυστριακός δημοσιογράφος ρώτησε τον Γκιούλ ¨ Υπάρχει μια μεγάλη υποψία στην Αυστρία για την πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Τι είδους λύση θα βρείτε για αυτό ;¨, αυτός απάντησε πως «Οι πολίτες της Αυστρίας μπορεί να έχουν μια διαφορετική οπτική για την Τουρκία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να παρουσιάσουμε την Τουρκία καλύτερα στην Αυστρία.
Το παράδειγμα της Νορβηγίας
Η δημοσιογράφος Σμιντ ρώτησε : ¨ Η Αυστρία αποφάσισε πως σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα οργανώσει δημοψήφισμα. Η Τουρκία θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα ;¨. Ο Γκιούλ απάντησε πως «Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη συνεχίζονται. Είναι πολύ σημαντικό να μην εμποδιστούμε. Οι διαπραγματεύσεις με μεγάλες εθνικές οικονομίες όπως η Τουρκία πάντα διαρκούσαν πολύ. Δεν θέλουμε να εκβιάσουμε τίποτε. Επιθυμούμε να τερματίσουμε με επιτυχία. Αυτή η προσπάθεια μας δεν πρέπει να εμποδιστεί. Ακολούθως η Ε.Ε. θα ελέγξει αν έχει επιτευχθεί η όχι η εφαρμογή. Ακολούθως θα ανακοινωθεί αν θα ενταχθεί ή όχι στην ένωση. Για εμάς αυτό είναι σημαντικό. Μετά από αυτό οι χώρες μπορούνε να κάνουν δημοψήφισμα. Φυσικά και θα αποδεχτούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει στην Αυστρία» . H ίδια δημοσιογράφος τον ρώτησε ¨Σε ποιο χρονικό πλαίσιο αναφέρεστε ;¨. Ο Γκιούλ απάντησε : ¨Αυτό δεν μπορεί να είναι θέμα των ημερών μας. Εμείς μιλάμε για το τι θα γίνει στο μέλλον. Η Τουρκία του μέλλοντος δεν θα είναι η σημερινή Τουρκία. Υπό αυτή την έννοια θα είναι μια ισχυρή έννοια. Η Τουρκία προφανώς θα βοηθήσει πολύ και την Ε.Ε. και την Αυστρία. Τόσο που μπορεί ο τουρκικός λαός να πει και αυτός όπως ο νορβηγικός λαός όχι στην Ε.Ε.¨.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More