14.6.11

Να δούμε πότε θα πετύχεις ένα οικονομικό δείκτη!

Πλήρης εκτροχιασμός του Προϋπολογισμού στο 5μηνο
Πλήρης εκτροχιασμός του Προϋπολογισμού στο 5μηνο!
Πλήρης είναι ο εκτροχιασμός του Προϋπολογισμού στο 5μηνο, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι αρχικές επιφυλάξεις της Τρόικας για τη δυνατότητα υλοποίησης των στόχων αλλά και τα "καρφιά" των Οίκων Αξιολόγησης σε όλες τις υποβαθμίσεις τους, μόνο... εμπαθείς δεν ήταν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα τον Μάιο αν και εμφανίζουν αύξηση 1,4% σε σχέση με πέρσι, ουδόλως μπορούν να καλύψουν τη "τρύπα" του πρώτου 4μήνου. Αντιθέτως σε σχέση με τους υψηλούς στόχους που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο, στο 5μηνο η "τρύπα" στα καθαρά έσοδα διαμορφώνεται πλέον στα 2,163 δισ ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων επιστροφών φόρου (+ 897 εκατ. ευρώ), που δείχνουν και τις δυστοκίες στο σχεδιασμό του μέτρου των αποδείξεων.
Κάκιστα είναι τα μαντάτα κι από το μέτωπο των δαπανών, καθώς αυτές είναι αυξημένες κατά 1,015 δισ ευρώ σε σχέση με τους στόχους, ενώ ειδικά όσον αφορά στις πρωτογενείς δαπάνες αυτές υπερβαίνουν τον στόχο κατά 874 εκατ. ευρώ λόγω των πρόσθετων επιχορηγήσεων σε ΟΓΑ, ΙΚΑ και ΟΑΕΔ.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών; Ότι παρά το "μαξιλαράκι" του ΠΔΕ (αυξημένα έσοδα- μειωμένες κατά πολύ οι σχετικές δαπάνες), το Έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο 5μηνο έφτασε στα 10,275 δισ ευρώ, όντας υψηλότερο κατά 1,203 δισ ευρώ σε σχέση με το στόχο του υπουργείου Οικονομικών...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More