8.2.12

Και θέλει να ξανά εκλεγεί...


Όπως διαβάσαμε στον καλό ιστότοπο strategyreports.wordpress.com, o ΥΕΘΑ κ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ισοτιμία" πρότεινε την κατάργηση της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, και την εκ περιτροπής διεξαγωγή της παρέλασης της 25ης Μαρτίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή και άλλες πόλεις.

Η ιδέα είναι απλώς απαράδεκτη. Και το επιχείρημα της περικοπής δαπανών (που δεν ξέρουμε αν το συνέλαβε ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος ή του επιβλήθηκε), είναι απλώς αστείο. Ειδικά μετά την κατάργηση της διέλευσης αεροσκαφών και μηχανοκίνητων, το οικονομικό κόστος της στρατιωτικής παρέλασης είναι αμελητέο. Αντίθετα αυτό που δεν είναι αμελητέο είναι ο συμβολισμός της κατάργησης της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Της κατάργησης του εορτασμού μιας μεγάλης στιγμής στην ιστορία του Έθνους - μιας στιγμής μάλιστα που η Ελλάδα όρθωσε περήφανα το ανάστημά της απέναντι στους σημερινούς δανειστές της, που της απευθύνουν ιταμές αξιώσεις περί επιβολής επιτρόπων, εκχώρησης κυριαρχίας κλπ.



Όποιος έχει παραστεί ή συμμετάσχει στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, γνωρίζει ότι εκεί η παρέλαση έχει ιδιαίτερη αξία για τον κόσμο, μεγαλύτερη ίσως απ' ότι στην Αθήνα. Στην Αθήνα η παρέλαση είναι απλά μια επίσημη περίσταση - στη Θεσσαλονίκη είναι πάνδημη γιορτή, και όλη η πόλη κατεβαίνει στην παραλία. Καθώς συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό του πολιούχου Αγ. Δημητρίου και την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης (ανήμερα του Αγ. Δημητρίου) στις 26 Οκτωβρίου, είναι αφορμή ευρύτερου εορτασμού, ανάτασης, και ανύψωσης του εθνικού φρονήματος. Και αυτό σε μια περιοχή που ακόμα διεκδικείται από αυθάδεις ανιστόρητους γείτονες - και με ανθρώπους που τα ΕΦΠ τους σε μεγάλο ποσοστό λένε Έβρος... Είναι ανάσα ζωής και ένεση ηθικού η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη - ποιος αλήθεια θέλει να τα κόψει αυτά; Και γιατί;

Και ακόμα: Έχει αντιληφθεί ο κ. Αβραμόπουλος και οι σύμβουλοί του ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό, στις 26 Οκτωβρίου 1912; Έχει δηλαδή αντιληφθεί ότι το γνωστό "εορταστικό τριήμερο" της Θεσσαλονίκης (26-28 Οκτωβρίου) έχει φέτος εντελώς ξεχωριστή σημασία; Και προτείνει ο κ. Αβραμόπουλος, σε αυτόν συγκεκριμένα τον εορτασμό, στα εκατόχρονα της απελευθέρωσής της, να μη γιορτάσει η Θεσσαλονίκη με λαμπρότερο αλλά με φτωχότερο τρόπο; Να στερηθεί, ειδικά σε αυτή την επέτειο, τη στρατιωτική παρέλαση που αποτέλεσε πηγή υπερηφάνειας και ανάτασης για ολόκληρες γενιές;

Ίσως ο κ. Αβραμόπουλος δε συνειδητοποίησε τις συνέπειες όσων είπε για τη Θεσσαλονίκη, και το πρόσθετο πλήγμα που θα υποστεί το ηθικό ενός ήδη πληγωμένου λαού. Εμείς λοιπόν θα του κάνουμε μια αντιπρόταση, ως ευκαιρία για επανόρθωση. Δεν είναι δική μας ιδέα, αλλά του αντιναυάρχου ε.α. Κωστή Γκορτζή, του οποίου φιλοξενήσαμε πρόσφατα δύο (1, 2) εξαιρετικά κείμενα. Ο ναύαρχος Γκορτζής λοιπόν, έχει διατυπώσει δημόσια μια εξαιρετική ιδέα: προς τιμή των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, να πλεύσει στη Θεσσαλονίκη το Θωρηκτό Αβέρωφ και να αγκυροβολήσει εκεί, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της απελευθέρωσης.

Η πρόταση προφανώς έχει τεχνικές δυσκολίες, καθώς το πλοίο δεν μπορεί να κινηθεί με ίδια μέσα - αλλά τέτοια θέματα είναι "ψωμοτύρι" για τους Έλληνες ναυτικούς. Η πρόταση έχει επίσης κόστος - αλλά είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες, ναυτικοί και μη, που θα μπορούσαν να συμβάλουν με χορηγίες. Χρόνος υπάρχει ακόμα αρκετός.



Όπως γράφει ο ναύαρχος Γκορτζής,
"ο πλους και μόνο του ΑΒΕΡΩΦ στο Αιγαίο στην παρούσα συγκυρία θα δηλώσει προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν λησμονούμε την ιστορία και τη θέλησή μας να την ξαναγράψουμε αν χρειαστεί.
Η είσοδος του ΑΒΕΡΩΦ στον Όρμο της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενος από κάθε λογής πλεούμενο –και πολεμικά πλοία- και μόνο ως θέαμα θα συγκλονίσει την κοινωνία της Βόρειας Ελλάδας με ανάλογες θετικές επιπτώσεις στο ηθικό των πολιτών.
Η πρόσδεση του πλοίου σε εμφανή θέση της παραλίας της Θεσσαλονίκης και η δυνατότητα επίσκεψής του από το κοινό είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει επισκέπτες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τουρίστες από τις γειτονικές χώρες κομίζοντας και οικονομικά οφέλη στην πόλη και στην τουριστική υποδομή της.
Η παρουσία του πλοίου κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ στην πόλη θα βοηθήσει στην μεγαλύτερη επισκεψιμότητά της.
Προφανής είναι και η παιδευτική ωφέλεια από την παρουσία του πλοίου για τη νέα γενιά με την ξενάγηση σχολείων και συλλόγων σ’ αυτό για ανάδειξη της πραγματικής ιστορίας του τόπου.
Μια τέτοια κίνηση θα συμβάλει και στη διεθνή προβολή της πόλης"
.

Και ας μην πει κανείς ότι μέσα στην πρωτοφανή κρίση που περνάει η Ελλάδα η πρόταση αυτή είναι ανεδαφική ή ότι "εδώ ο κόσμος καίγεται...". Αντιθέτως. Σε τέτοιες ακριβώς στιγμές είναι που χρειαζόμαστε ενέσεις ηθικού.

Κύριε Υπουργέ, ιδού η Ρόδος...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More