8.2.12

Μας προετοιμάζουν!


Την εκτίμηση ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πεινάσει σε περίπτωση πτώχευσης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, καθώς το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας σε μία σειρά βασικών αγροτικών – διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το 2010 ανέρχεται στο...

94% κατά μέσο όρο.

Η έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ για την αυτάρκεια των ελληνικών προϊόντων παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 24η Agrotica. «Δεν θα πεινάσουν οι Έλληνες σε περίπτωση πτώχευσης, το πολύ - πολύ να αντικαταστήσουμε το βοδινό κρέας με το αιγοπρόβειο και το αγελαδινό γάλα επίσης με το αιγοπρόβειο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμίχας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή αλλά θέλει να καταδείξει ότι «είναι άσχετοι όσοι λένε ότι η χώρα δεν παράγει». Αναφέρθηκε και στην στροφή των Ελλήνων στον αγροτικό τομέα εκτιμώντας ότι έχουν επιστρέψει στα χωράφια 30.000 άτομα που προέρχονταν κυρίως από τον κλάδο των κατασκευών.  Ο κ. Καραμίχας δήλωσε ότι δεν υπάρχει αγροτική πολιτική στη χώρα μας, ενώ εξαπέλυσε βολές κατά των όσων έχουν διατελέσει διαχρονικά υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και κατά του νυν υπουργού, Κώστα Σκανδαλίδη. «Αγροτική πολιτική δεν είναι τα καλάθια της περιφέρειας» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, για το αν σε περίπτωση χρεοκοπίας η ελληνική γεωργία θα μπορέσει να στηρίξει τα σημερινά μεγέθη της παραγωγής δεδομένο ότι θα αυξανόταν το κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, πρώτες ύλες), παραδέχθηκε ότι θα υπάρχει μια μεταβατική προβληματική περίοδος αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα σημειωθεί διατροφικό πρόβλημα. Παρά τη συνολική υψηλή αυτάρκεια, προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει ελλειμματική σε όσπρια, κύριο συστατικό της μεσογειακής και ελληνικής διατροφής ενώ από εισαγωγές καλύπτονται και οι ανάγκες μας σε κρέας(χοιρινό, βόειο, κοτόπουλο) αλλά και ζάχαρη (μετά τη δραματική πτώση της καλλιέργειας ζαχαρότευτλων),  λεμόνια, αχλάδια και πολλά άλλα προϊόντα της καθημερινής μας διατροφής.
Εξάλλου, το ζητούμενο εάν πτωχεύσει η χώρα δεν είναι μόνο εάν θα έχει προϊόντα ελληνικά να καταναλώσει αλλά και πώς θα τα αγοράσει. Διότι εάν πχ οι Έλληνες στραφούν στην κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος δεδομένου ότι δεν θα επαρκεί το βοδινό η ζήτηση θα προκαλέσει κατακόρυφη άνοδο των τιμών.
Πιο αναλυτικά, βάσει της έρευνας, το ποσοστό αυτάρκειας στη φυτική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 99% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο μαλακό σιτάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171 %).
Στο ελαιόλαδο και τις ελιές η αυτάρκεια εμφανίζει υψηλό ποσοστό, μια και όπως είναι γνωστό η χώρα παραμένει έντονα εξαγωγική στα δύο αυτά προϊόντα. Στα εσπεριδοειδή τη μεγαλύτερη αυτάρκεια κατέχουν τα πορτοκάλια με ποσοστό 167% ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 63% , στα φρούτα η αυτάρκεια  παραμένει υψηλή (128%), ενώ πολύ χαμηλή αυτάρκεια διαπιστώνεται στην κατηγορία των οσπρίων με ποσοστό που κυμαίνεται στο 39%.
Το ποσοστό αυτάρκειας στη ζωική παραγωγή ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στο 73% περίπου, αλλά διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, όπως το κρέας, όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 56% περίπου, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο κρέας (94%). Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, η φέτα με ποσοστό αυτάρκειας 147% περίπου υπερβαίνει το μέσο όρο της κατηγορίας, ο οποίος κυμαίνεται στο 80%. Στο μέλι και στα αυγά καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας της τάξεως 92% και 91% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτάρκειας προκύπτει από το πηλίκο της παραγωγής και κατανάλωσης.
Δείτε την αυτάρκεια αγροτικών - διατροφικών προϊόντων για το 2010:

Αυτάρκεια αγροτικών - διατροφικών προϊόντων (σε χιλ. τόνους, έτους 2010)








Προϊόντα Παραγωγή
Εισαγωγές
Εξαγωγές
Κατανάλωση
Αυτάρκεια (%)

(1)
(2)
(3)
(4=1+2-3)*
(5=1:4*100)

Ελιές βρώσιμες
107
4,94
94,56
17,38
615,48

Σταφύλια επιτραπέζια
121
6,18
89,64
37,54
322,32

Ακτινίδια
117
4,05
72,81
48,24
242,54

Σταφίδα
43
2,18
24,67
20,51
209,65

Ρύζι
240
23,33
123,20
140,13
171,27

Πορτοκάλια
900
7,4
369,65
537,75
167,36

Καρπούζια
510
3,02
176,96
336,06
151,76

Ελαιόλαδο
225
4,33
80,85
148,48
151,54

Σιτάρι σκληρό
1.278
83,9
508,97
852,93
149,84

Φέτα
102,09
0,40
32,96
69,53
146,84

Βερίκοκα
77
0,34
16,87
60,47
127,34

Αγγούρια
120
1,04
24,40
96,64
124,17

Ροδάκινα
610
3,67
110,58
503,09
121,25

Τομάτες βιομηχανίας
700
21,62
101,64
619,98
112,91

Μήλα
240
18,2
42,62
215,58
111,33

Κρασί
310
12,05
35,34
286,71
108,12

Γιαούρτι
95,22
19,99
26,01
89,20
106,75

Πεπόνια
120
1,33
1,98
119,35
100,54

Τομάτες νωπές
700
17,01
7,31
709,70
98,63

Γάλα αιγοπρόβειο
703
15,02
2,50
715,52
98,25

Κρέας αιγοπρόβειο
102
8,79
1,93
108,86
93,70

Μέλι
13
1,95
0,87
14,08
92,33

Αυγά
109
10,62
0,12
119,50
91,21

Βρώμη
158
17,55
0,08
175,47
90,04

Γραβιέρα - Κασέρι
6,42
1,82
1,04
7,20
89,19

Πατάτες
800
132,64
24,35
908,29
88,08

Αχλάδια
68
17,14
7,72
77,42
87,83

Κρέας πουλερικών
188
54,26
15,09
227,17
82,76

Αραβόσιτος
1.542
363,88
18,42
1.887,46
81,70

Λεμόνια
45
31,66
4,96
71,70
62,76

Γάλα αγελαδινό
674
431,00
1,00
1.104,00
61,05

Ρεβύθια
4,94
4,54
0,09
9,39
52,57

Κριθάρι
237
228,26
0,66
464,60
51,01

Ζάχαρη
155,27
303,45
137,12
321,60
48,28

Κεφαλοτύρι
3,42
3,90
0,23
7,09
48,22

Φακές
7,45
10,87
0,29
18,03
41,32

Χοιρινό κρέας
111,25
189,61
10,49
290,37
38,31

Φασόλια
12,34
23,82
0,70
35,46
34,79

Σιτάρι μαλακό
351
751,41
3,40
1.099,01
31,94

Κρέας βόειο
21
139,58
2,24
158,34
13,26

Σύνολο
11.927,40
2.976,75
2.174,32
12.729,82
93,69%

* Αφορά στη φαινόμενη κατανάλωση






Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΕΛ.ΣΤΑΤ. και ΕΛΓΟ
 voria.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More