8.2.12

Δυστυχώς Έλληνες τα ΟΧΙ θέλουν Μεταξάδες...

Παγώνει η Ελλάδα: -22% στους μισθούς, -15% στις συντάξεις
Παγώνει η Ελλάδα: -22% στους μισθούς, -15% στις συντάξεις!

Δραματικές στιγμές ζουν στα επιτελεία των τριών κομμάτων καθώς έχουν στα χέρια τους από το πρωί το τελικό κείμενο των σκληρών μέτρων που απαιτεί η Τρόικα προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο πολυσέλιδο κείμενο (που είναι γραμμένο μισό στα ελληνικά και μισό στα αγγλικά) στο οποίο θα κληθούν να δεσμευτούν οι Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης στη σημερινή σύσκεψη, περιλαμβάνονται τα εξής:
  • Μείωση 22% στον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η μείωση αυτή θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα και όλα τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια στον ιδιωτικό τομέα.
  • Μείωση 15% στις επικουρικές συντάξεις 
  • Μείωση 15% στις κύριες συντάξεις των «ευγενών ταμείων» (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, κλπ)
  • Διάσωση της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων αλλά με περιορισμό στους 3 μήνες
  • 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέσα στο 2012, με λουκέτα οργανισμών.
  • Αρση της μονιμότητας των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ
  • Ιδιωτικοποιήσεις δύο-τριών εταιρειών του δημοσίου
  • Περικοπές 1,1 δισ. στην Υγεία, 400 εκ. στην Άμυνα, 400 εκ. στις δαπάνες του δημοσίου, 400 εκ. στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων.
  • Περικοπές 45 εκ. ευρώ στα πολυτεκνικά επιδόματα.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν ποτέ, καθώς -αν ευσταθούν οι πληροφορίες για μείωση 22% σε όλους τους μισθούς- θα πλήξουν άμεσα όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους. Παράλληλα, θα δεχτούν μεγάλο πλήγμα τα ασφαλιστικά Ταμεία καθώς, λόγω ακριβώς της μείωσης των μισθών, θα μειωθούν οι εισφορές.
Γι' αυτό το λόγο, τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται επί ποδός πολέμου για να διαχειριστούν τις αντιδράσεις των πολιτών και των βουλευτών τους, που ήδη διαμηνύουν ότι αυτά τα μέτρα δεν περνάνε από τη Βουλή. Στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη σημερινή σύσκεψη όπου έλαβαν μέρος οι Μιχάλης Καρχιμάκης, Χρηστος Πρωτόπαπας, Πάνος Μπεγλίτης, και Νίκος Αθανασάκης, η εκτίμηση είναι ότι «τα μέτρα είναι δυσβάστακτα».
Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν επίσης φωνές βουλευτών, όπως ο Γιάννης Μανώλης και ο Αργύρης Ντινόπουλος, που ζητάνε από τον Αντώνη Σαμαρά να πει «όχι» στα μέτρα. Χτες σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswire, ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε προβληματισμένος με τις μειώσεις στις επικουρικές ενώ τάχθηκε κατά της «έμμεσης επιτροπείας» όπως χαρακτήρισε την πρόταση της Γερμανίας για δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την άμεση αποπληρωμή των τόκων των δανείων.
Στο ΛΑΟΣ, ελέω και της επιταχυνόμενης δημοσκοπικής πτώσης, ο Γιώργος Καρατζαφέρης κάνει ελιγμούς, ενώ διαρρέεται ότι ο πρόεδρος του κόμματος περίμενε την... επίσημη μετάφραση του κειμένου από το υπουργείο Εξωτερικών πριν πάει στην σύσκεψη των αρχηγών! Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, το μεταφρασμένο κείμενο έφτασε τελικά στα χέρια του προέδρου του ΛΑΟΣ το μεσημέρι και όλα πλέον δείχνουν ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης θα πάει στη σύσκεψη αλλά στο προσκήνιο παίζεται ένα παιχνίδι εντυπώσεων.
Και όλα αυτά, ενώ οι Ευρωπαίοι παίζουν πλέον ανοικτά το χαρτί του εκβιασμού: «ή παίρνετε τα μέτρα και σας δίνουμε το δάνει ή χρεοκοπείτε το Μάρτιο». Ήδη βρετανικά δημοσιεύματα μιλούν ανοικτά για κλίμα ελληνικής χρεοκοπίας στην Ευρώπη, ενώ χτες ο πρωθυπουργός του Βελγίου είπε ότι η Ευρωζώνη δεν θα καταστραφεί αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Die Welt που ούτε λίγο ούτε πολύ λέει στους Έλληνες ότι πρέπει να σφίξουν τα δόντια και να υπακούσουν! Και για να γίνει το μήνυμα σαφές, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χτες ότι πλέον νίπτει τας χείρας της...
 http://www.iefimerida.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More