9.1.10

Ο ι νέοι κατακτητές της χώρας μας ...



Αθήνα- Κρίσιμες και αποφασιστικές είναι οι συνομιλίες που γίνονται στην Αθήνα από τις 6 Ιανουαρίου μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβερνήσεως, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης της Ελλάδος, αλλά και για την πορεία των οικονομικών της χώρας στο άμεσο και απώτερο μέλλον! Ο διευθυντής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούργκεν Κρέγκερ και ο αρμόδιος για την Ελλάδα τμηματάρχης κ. Ζοάο Ναγκουέρε, έχουν τις κοινοτικές οδηγίες για την καλύτερη «πλοήγηση» της ελληνικής οικονομίας, ενώ μελετούν όλα τα στοιχεία με επίκεντρο τα ελληνικά υπουργεία: Οικονομικών, Απασχόλησης, Υγείας και Άμυνας, με στόχο να καταρτίσει η ελληνική κυβέρνηση το πλέον αξιόπιστο τριετές πρόγραμμα ανασυγκρότησης.

Το πρόγραμμα αυτό θα έλθει πρώτα στην Ελληνική Βουλή στις 15 Ιανουαρίου και στη συνέχεια, μετά δύο ημέρες, θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες, έχει στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 1 δισ. Ευρώ, τουλάχιστον, το τρέχον έτος!Παράλληλα, συνταγή-σοκ για τη μείωση του ελλείμματος, που περιλαμβάνει μείωση μισθών στο Δημόσιο κατά 7% αλλά και αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, υποδεικνύουν οι Βρυξέλλες στην ελληνική κυβέρνηση, με ενημερωτικό σημείωμα που της απέστειλαν προ ημερών.
Αυτό σημαίνει ότι αναζητούνται 24 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν είτε από περικοπές δαπανών, όπως οι μισθολογικές, είτε από αύξηση φορολογικών εσόδων, μέσα σε 3 χρόνια, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα από 12,7% του ΑΕΠ το 2009 σε 2,7% του ΑΕΠ το 2012.
Πριν όμως αφιχθεί στην Αθήνα η αντιπροσωπεία και πριν αποφασιστεί η επίσπευση του προγράμματος, που συνεπάγεται υποχρεωτικά σκληρότερα μέτρα, οι κοινοτικοί είχαν διαμηνύσει στην κυβέρνηση, με «άτυπο» σημείωμά τους, ποια θεωρούν ότι είναι η ενδεδειγμένη συνταγή για τη μείωση του ελλείμματος. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμαιναν την ανάγκη μείωσης των μισθολογικών αποδοχών κατά 7%. Επίσης, τόνιζαν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης της φορολογίας ενέργειας, η οποία, μάλιστα, είναι άμεσης απόδοσης και μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση του ελλείμματος από φέτος κιόλας. Για την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο σημείωμα των Βρυξελλών δεν υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική αναφορά. Ωστόσο, πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμαιναν ότι μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επίσπευση του ορίζοντα του Προγράμματος, αυτή καθίσταται μάλλον αναπόφευκτη. Σχετικά με τους μισθούς, δεν ήταν σαφές αν η μείωση που ζητούσαν οι Βρυξέλλες αναφερόταν στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου συνολικά, η οποία περιλαμβάνει και τις προσλήψεις, ή στη μείωση των ονομαστικών μισθών. Ουσιαστικά το ποσοστό 7% ισοδυναμεί με κατάργηση του 14ου μισθού που είναι πάγια «κρυφή» επιθυμία των Βρυξελλών.
Όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, αυτή μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσω της κατάργησης του 14ου μισθού, είτε μέσω της μείωσης των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, είτε με συνδυασμό των δύο! Η πρώτη λύση πιθανότατα θα συνιστούσε το μεγαλύτερο σοκ, δεδομένου ότι μια σχετική νομοθετική ρύθμιση θα επηρέαζε και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Αντίθετα, η λύση των επιδομάτων ίσως είναι η πιο ανώδυνη και, άλλωστε, ήδη σκοπεύει να την εγκαινιάσει η κυβέρνηση. Όπως είναι γνωστό, έχει ανακοινώσει μείωση των επιδομάτων φέτος κατά 10% κατά μέσο όρο. Για να επιτευχθεί, όμως, η μείωση των μισθών κατά 7% μόνο μέσω των επιδομάτων, αυτά θα χρειαστεί να περικοπούν πολύ περισσότερο από το 10% του 2010.

greekinsight


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More