17.5.10

Πάντα μας κορόϊδευε......

Οι λαθρομετανάστες και η κοροϊδία του κ. Γ. Παπανδρέου!

Οι λαθρομετανάστες και η κοροϊδία του κ. Γ. Παπανδρέου!
Προεκλογικά ο κ. Γ. Παπανδρέου εγκαλούσε την τότε κυβέρνηση της ΝΔ για το θέμα των λαθρομεταναστών και την καλούσε να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών που είχε υπογράψει ο ίδιος με την Τουρκία (ασχέτως εάν δεν εφαρμόστηκε ποτέ).
Η ΝΔ προσκρούοντας στην άρνηση της Τουρκίας να δεχτεί τους λαθρομετανάστες στα εδάφη της, χρησιμοποιούσε μαζί με τις διεθνείς συμβάσεις και αυτή την υπογεγραμμένη διμερή σύμβαση για να καταδεικνύει την απροθυμία της Τουρκίας να συμμορφωθεί ακόμα και στην …υπογραφή της.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το καλοκαίρι του 2009 ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Ζακ Μπαρό επισκεπτόμενος τον Έβρο , να καταδικάσει εκ μέρους της Ε.Ε την άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί στη συμφωνία και να την προειδοποιήσει εμμέσως πλην σαφέστατα ότι… «μη συμμόρφωση στη συμφωνία σημαίνει φρένο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας στην Ε.Ε.».
Υπενθυμίζω ότι η Συμφωνία εκείνη είχε δύο απαράβατες αρχές: Focal point ήταν το Λιμάνι της Σμύρνης και οι Τούρκοι όφειλαν να δεχτούν πίσω οποιονδήποτε λαθρομετανάστη είχε φτάσει στην ελληνική πλευρά -αποδεδειγμένα- από την Τουρκία. Η συμφωνία αυτή όπως προείπα παρέμενε «κενό γράμμα» καθ’ όλη τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ.
Αυτή όμως αποτελεί παρελθόν όπως άλλωστε και οι προεκλογικές κορώνες του κ. Γ. Παπανδρέου,  καθώς προχθές υπεγράφη νέα Συμφωνία Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών η οποία  όμως εγείρει σοβαρά ερωτήματα .
Η κυβέρνηση -αντί να εμμείνει στα κεκτημένα της- επέλεξε να υπογράψει νέα συμφωνία με την τουρκική πλευρά, αυτή τη φορά σε μικρότερο λιμάνι, με αριθμητικό περιορισμό επανεισδοχής μεταναστών (1.000 τον χρόνο, αριθμός που είναι «ψύλλος στα άχυρα» μπροστά στον όγκο των λαθρομεταναστών του εισέρχονται από την Τουρκία) – χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνει το ζήτημα χωριστής συμφωνίας με την Ε.Ε. που είχε θέσει ο αρμόδιος τότε Ευρωπαίος επίτροπος.
Πρόκειται όντως για «επιτυχία» όπως ασμένως πανηγυρίζει η κυβέρνηση και το παρουσιάζει ο υπάκουος Τύπος ή μήπως στην πραγματικότητα πρόκειται για… διευκόλυνση στη Τουρκία;
Γιατί ο κ. Γ. Παπανδρέου ανατρέπει τον ..εαυτό του ;
Ως φαίνεται άλλωστε, η μη τήρηση της συμφωνίας από τουρκικής πλευράς, έτσι όπως αυτή συντάχθηκε, την απαλλάσσει από το «αγκάθι» κυρώσεων αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε.
Στην ουσία  λοιπόν η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου έβγαλε από τα «σχοινιά» την Τουρκία που είχε στριμώξει η προηγούμενη κυβέρνηση και της προσέφερε μια ακόμα «υπηρεσία», την σκοπιμότητα της οποίας ουδείς αντιλαμβάνεται πέραν του κ. Γ. Παπανδρέου και των συμβούλων του.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More