17.5.10

Να φύγουν όλοι μαζί....

Ανασχηματισμός: ποιοι υπουργοί μετακινούνται, ονόματα
Τι λένε οι φήμες για ανασχηματισμό στην κυβέρνηση; Ποιοι υπουργοί μετακινούνται και ποια τα νέα ονόματα; Τι προβληματίζει τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του;
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό ανακατατάξεις θα υπάρξουν στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο βγήκε καταπονημένο από την επτάμηνη μάχη με το χρέος. Το σχήμα των δύο ξεχωριστών υπουργείων για την οικονομική πολιτική κρίνεται αδόκιμο και προτείνεται η επάνοδος στον έναν «τσάρο» της οικονομίας. Ο Λουκάς Παπαδήμος θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο πρόσωπο, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να μετακινείται σε άλλο υπουργείο, ίσως στο Εξωτερικών. Ο πρωθυπουργός αναζητεί πόστο για να διατηρήσει στην κυβέρνηση την Λούκα Κατσέλη, καθώς, επτά μήνες από τον σχηματισμό της κυβέρνησης, θέλει να κρατήσει τις βασικές του επιλογές.
Πονοκέφαλο αποτελεί το ζήτημα του υπουργείου Εξωτερικών και της αντικατάστασης του… Γιώργου Παπανδρέου. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας θεωρούσε δεδομένη την αναβάθμισή του, αλλά κοινό μυστικό είναι ότι ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη θέση και ο Χάρης Παμπούκης.
Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως θα γίνουν αλλαγές στα υπουργεία Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, και Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή. Η «μπάλα» μπορεί να πάρει και το υπουργείο Υποδομών, καθώς ούτε εκεί υπήρξε έργο.
Προς αναβάθμιση ακούγονται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ πιθανή είναι η είσοδος στην κυβέρνηση των Γιώργου Φλωρίδη και Κώστα Καρτάλη. Φυσικά, δεν λείπουν και οι φήμες για αντικατάσταση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη ή της Άννας Διαμαντοπούλου λόγω… υποψηφιότητας για την δημαρχία της Αθήνας.
Ανοιχτός όμως εμφανίζεται ο πρωθυπουργός και σε ανασχηματισμό με προσωπικότητες εκτός πολιτικής ή από άλλους πολιτικούς χώρους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται για οικουμενική. Τα ζητούμενα της νέας περιόδου είναι να εφαρμοστούν οι περικοπές, να υπάρξει ανάπτυξη και να βελτιωθεί το κοινωνικό κράτος. Αναζητούνται, λοιπόν, πρωταγωνιστές που θα αναλάβουν τους αντίστοιχους ρόλους.
Οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις δημοσκοπήσεις. Επισημαίνουν με ενδιαφέρον ότι την ώρα που η κυβέρνηση περνά ένα πολύ αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, δεν κερδίζουν ούτε η ΝΔ ούτε η Αριστερά. Τη συμπεριφορά αυτή την αποδίδουν στην ωριμότητα του εκλογικού σώματος, το οποίο δεν παρασύρεται πλέον από μεγάλα λόγια και αδιέξοδες διακηρύξεις.
Πολλές φορές βέβαια τα σενάρια ανασχηματισμού δεν είναι παρά μία υπόσχεση, ένα δέλεαρ προς τα «άτακτα παιδιά» για να καθίσουν ήσυχα. Γιατί ενόψει των σκληρών μέτρων που έρχονται, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να φοβάται εσωκομματικές αταξίες.
Διαβάστε ποιοι 6 λόγοι οδηγούν σε πρόωρες εκλογές το Νοέμβριο και το ροζ βίντεο με σύμβουλο υφυπουργού.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More