24.3.11

Λεφτά υπάρχουν όχι όμως για μισθούς και συντάξεις!



Το αρχαιότερο και μεγαλύτερο ίσως τζαμί της Ευρώπης βρίσκεται στο Διδυμότειχο!
Σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει πάνω από την κεντρική είσοδο, την ανέγερση του τεμένους παρήγγειλε ο σουλτάνος Μεχμέτ, γιος του Βαγιαζήτ. Το τέμενος εγκαινιάστηκε το Μάρτιο του 1420. Δεύτερη επιγραφή πάνω από την...
πλάγια είσοδο μας πληροφορεί ότι την ανοικοδόμηση ανέλαβε ο Kadi του Διδυμοτείχου Seyyid Ali, το έκτισε ο Dogan bin Abdullah και μηχανικός ήταν ο Ivaz bin Bayezid. Είναι επομένως κτίσμα του Μεχμέτ Α’ (1413-1421). Αυτό το χρονικό πλαίσιο δίνει και η δενδροχρονολόγηση (1418).


Μουσουλμανικές εφημερίδες της Θράκης, αλλά και Τουρκικές όπως επίσης και γραπτή ανακοίνωση που έγινε από το γραφείο του Υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου για το θέμα, λένε πως, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, θα δοθούν 4 εκ.ευρώ για την επισκευή του τζαμιού, που είναι απαραίτητη.
Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dimetoka’daki Yıldırım Beyazıt Camii’nin (Çelebi Mehmet Camii) restorasyonu için 4 milyon Euro ödenek ayrıldığını açıkladı.

"Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ σε έργο στον Έβρο", αναφέρει σε ερώτηση που υπέβαλλε στον αρμόδιο Υπουργό κ.Γερουλάνο, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος.
"Έχει αποκαταστήσει το Υπουργείο ελληνικά μνημεία από παλαιότερες ιστορικές περιόδους;" ρωτά ο βουλευτής και συμπληρώνει χαρακτηριστικά:
"Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κλείνει πολλές εκατοντάδες σχολεία, λόγω οικονομικής στενότητας, πώς βρέθηκαν διαθέσιμα τόσα πολλά χρήματα για το τζαμί;"

Τα συμπεράσματα δικά σας...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More