24.3.11

Να ετοιμαζόμαστε...


ΘΛΙΒΕΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΜΗΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ!

ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΒΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ!

Τον πλήρη εκτροχιασμό του Κρατικού Προϋπολογισμού σε δημοσιονομική βάση και συνεπώς την πλήρη αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος, παρά τα εξοντωτικά μέτρα του, αναδεικνύουν τα οριστικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για το α' δίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού εμφανίζονται μειωμένα κατά 9,8%, σε σχέση με τους στόχους του Τακτικού Προϋπολογισμού του 2011, καθώς φτάνουν τα €7,95 δις έναντι στόχου € 8,81 δις.

Ο εκτροχιασμός των εσόδων, οφείλεται....
ευθέως στην πρωτοφανή οικονομική ύφεση (6,6% το δ' τρίμηνο του 2010), η οποία μειώνει και τα φορολογητέα έσοδα αλλά και οδηγεί πολλές μικρές επιχειρήσεις σε αντικειμενική αδυναμία απόδοσης εσόδων, όπως ο παρακρατηθείς ΦΠΑ.

Από την άλλη οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού, εμφανίζονται αυξημένες κατά 3,13% σε σχέση με τους στόχους του Τακτικού Προϋπολογισμού, καθώς φτάνουν τα € 9,32 δις έναντι στόχου € 9,04 δις.


Η μικρή αύξηση των δαπανών, σε σχέση με τις προβλέψεις, οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, στην μεγάλη υπέρβαση της επιχορήγησης των νοσοκομείων για παλαίες οφειλές τους, (€ 351 εκατ. όταν ο Προϋπολογισμός έκανε λόγο για € 80 εκατ.). Δεύτερον, το Δημόσιο εμφανίζεται να πληρώνει τόκους υψηλότερους σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, κατά € 138 εκατ. (€ 859 εκατ. όταν ο στόχος ήταν τα € 721 εκατ.), λόγω της εκτίναξης των επιτοκίων δανεισμού, ακόμα και μέσω των τρίμηνων και εξάμηνων εντόκων γραμματίων!


Παρόλα αυτά το Υπουργείο Οικονομικών, στη σχετική ανακοίνωσή του, τονίζει με υπερηφάνεια πως τελικά το έλλειμμα, «είναι κατά 55 εκ. € χαμηλότερο από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση. Συγκεκριμένα, ανήλθε σε 1.024 εκατ. € όταν σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2011 το έλλειμμα του πρώτου διμήνου προβλεπόταν σε 1.079 εκ. €".


Πώς όμως γίνεται αυτό; Πώς το έλλειμμα είναι μικρότερο των στόχων, όταν τα έσοδα έχουν καταποντιστεί και οι δαπάνες έχουν ξεχειλώσει;


Η απάντηση βρίσκεται στον δεύτερο πυλώνα του Κρατικού Προϋπολογισμού, δηλαδή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ή μάλλον στο ξεχαρβάλωμα αυτού!


Έτσι οι δαπάνες του ΠΔΕ, στο δίμηνο, βρίσκονται μόλις στα €250 εκατ. όταν ο Προϋπολογισμός του 2011, τις ανέβαζε στα € 850 εκατ! Έτσι, ακόμα και αυτή η ισχνή συνεισφορά που θα μπορούσε να έχει το έτσι και αλλιώς αποψιλωμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στην άμβλυνση της ύφεσης πάει περίπατο!


Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, τα έσοδα του ΠΔΕ, εμφανίζονται περιέργως φουσκωμένα, καθώς φτάνουν τα € 604 εκατ. όταν ο Προϋπολογισμός είχε ως στόχο μόλις €1 εκατ.! Το σίγουρο είναι πως αυτή η λογιστική αλχημεία, που εμφανίζει πλεόνασμα στο ΠΔΕ, κάτι που είναι έτσι και αλλιώς παράλογο για ένα δημόσιο επενδυτικό πρόγραμμα, θα οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση στην ανάδειξη της μαύρης τρύπας στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού σε λίγους μήνες!

Ιδιαίτερα δε ανησυχητικό είναι το γεγονός, πως επιβεβαιώνεται και η γενικευμένη χρήση κρατικών ομολόγων, για την εξόφληση τρεχουσών υποχρεώσεων του Δημοσίου (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ). Ενώ οι ετήσιες προβλέψεις του Προϋπολογισμού, τοποθετούσαν την αξία των ομολόγων αυτών στα € 420 εκατ., ήδη η αξία τους έχει φτάσει τα €4,01 δις!

Όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη γενικευμένη χρήση αυτού του εργαλείου, εξέλιξη που θα ισοδυναμεί με τη δημιουργία ενός παράλληλου εσωτερικού υποτιμημένου μέσου πληρωμών! Άλλωστε το άρθρο 45 του φορολογικού νομοσχεδίου κατοχυρώνει και νομοθετικά τη δυνατότητα αυτή!


Ο καταποντισμός των εσόδων φέρνει πρόσθετα μέτρα € 1,8 δις!


Εν τω μεταξύ την ίδια μέρα, που ανακοινώθηκαν τα ως άνω στοιχεία, ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε πως μέχρι τέλος Απριλίου, θα αποφασιστεί η σύνθεση του διορθωτικού πακέτου μέτρων ύψους € 1,8 δις. Το διορθωτικό αυτό πακέτο προβλέπεται από το Μνημόνιο – 4, και σύμφωνα με τον Υπουργό θα περιλαμβάνει κυρίως περικοπές δαπανών! Εάν αυτές δεν επαρκούν τότε θα υπάρξουν και μέτρα αύξησης των εσόδων!


Υπάρχουν όμως ισχυρές ενδείξεις πως τα πρόσθετα μέτρα μπορεί να φτάσουν στο σύνολο τους έτους τα € 4 δις ή ακόμα και τα € 8 δις (βλέπε σχετικά άρθρα της Ίσκρα πατώντας εδώ και εδώ).


Βλέπουμε, λοιπόν, πως όσο το μνημονιακό πρόγραμμα αποτυγχάνει ως προς τους στόχους του κυρίως λόγω της ύφεσης, τόσο αυξάνουν τα βάρβαρα μέτρα του, τα οποία εντείνουν ακόμα περαιτέρω την ύφεση!

Φαύλος ο μνημονιακός κύκλος!
iskra.gr
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More