24.3.11

Απασχολεί άραγε την κυβέρνηση το θέμα των Σκοπίων!


Ο Σκοπιανός εκπρόσωπος στη δίκη κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης, υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, μίλησε πρώτος στην...εκδίκαση της υπόθεσης της πΓΔΜ κατά της Ελλάδας. Ο Μιλόσοσκι έκανε μια σύντομη επισκόπηση της σκοπιανής πολιτικής συμβολής, στην περιφερειακή και την παγκόσμια ειρήνη από την στιγμή της ανεξαρτησίας της χώρας και υπεραμύνθηκε για το δίκαιο και νόμιμο αίτημά της, στην ένταξη των διεθνών οργανισμών, όπως είναι το ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός των Σκοπίων προέβη σε μια διαχρονική αναφορά από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, την ένταξή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη και στη συμφωνία πλαισίου του 2001, μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών της χώρας, όταν βρισκότανε στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.
Ο Μιλόσοσκι, τόνισε ότι από την ώρα της ανεξαρτησίας της πΓΔΜ, η Ελλάδα άρχισε να επισημαίνει την αντίθεσή της, σε σχέση με την χρήση της συνταγματικής ονομασίας της, υπενθυμίζοντας, στο δικαστήριο, το χρονικό διάστημα από το οικονομικό εμπάργκο έως την ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Μια συμφωνία, την οποία καθόρισε ως άριστο αποτέλεσμα συνεργασίας, διαλόγου και ανάπτυξης των δύο μερών και έφθασε στο 2008, χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αντέδρασε στην ένταξή της, παραβιάζοντας τη συμφωνία αυτή.
«Αυτή η υπόθεση αφορά τη συμμόρφωση του εναγόμενου προς τις υποχρεώσεις που έχει μέσα στα πλαίσια της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 και δεν υπάρχει τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Το αίτημά μας αφορά τις παραβιάσεις του εναγόμενου», δήλωσε ο Μιλόσοσκι.
Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε, ακόμη, ότι αντίθετα με τους ισχυρισμούς του εναγόμενου, η πΓΔΜ έφερε τη διαφορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όχι για την προβολή επίλυσης της διαφοράς για το όνομα, αλλά για την απόφαση του Δικαστηρίου, ώστε, να υποχρεώσει την Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν από τη Συμφωνία του 1995.
«Η συμφωνία προβλέπει το δικαίωμα στη χώρα μου να διαπραγματευθεί χρησιμοποιώντας το συνταγματικό της όνομα στις σχέσεις της με τους διεθνείς οργανισμούς ή ακόμη και με άλλες χώρες, όταν αυτές χρησιμοποιούν τη συνταγματική ονομασία της χώρα μου.
Αφού παραβιάζει την συμφωνία προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι υπάρχουν παραβιάσεις της συμφωνίας από εμάς. Επίμονα και κακώς επιμένει ότι το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία στην συμπεριφορά του ΝΑΤΟ. Για να είμαστε απολύτως σαφείς δεν ζητάμε από το Δικαστήριο να εκδώσει οποιαδήποτε απόφαση ή εντολή σε σχέση με το ΝΑΤΟ ή για οποιαδήποτε άλλον οργανισμό», δήλωσε ο Μιλόσοσκι.
Η διαδικασία ξεκίνησε με ομιλία του Προέδρου του Δικαστηρίου, το οποίο προωθεί την Ad-hoc διαδικασία με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών, Μπούντισλαβ Βούκα και Εμμανουήλ Ρούκουνα.
Μετά την ομιλία του Μιλόσοσκι θα παρουσιάσουν οι δικηγόροι της σκοπιανής πλευράς τις ερμηνείες και τις νομικές πτυχές της παραβίασης από την Ελλάδα, μιας παραγράφου του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More