24.3.11

Η φύλαξις των συνόρων από την τουρκία!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!

Εφ. Ταράφ 22-3-2011.

Ιδρύεται Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση Μονάδων Συνοριακής Φύλαξης, θα τεθεί και το θέμα της μετατροπής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης σε υφυπουργείο ή της ίδρυσης Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Με την έγκριση μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου του νόμου που διασφαλίζει την έστω και μακροπρόθεσμα αφαίρεση της εσωτερικής ασφάλειας του κράτους από τις ΤΕΔ, καθώς και την ίδρυση ειδικών Μονάδων Συνοριακής Φύλαξης που θα διαφυλάττουν όλες τις συνοριακές πύλες καθώς και τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, θα τεθεί και το θέμα της ίδρυσης Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
…………………..
Με βάση τις αλλαγές που γίνονται στον νόμο, στην θέση της Γενικής Διεύθυνσης Φρουράς Συνόρων, προβλέπεται η ίδρυση Διεύθυνσης Συνοριακής Φύλαξης. Η συνδεδεμένη με τις ΤΕΔ ακτοφυλακή(SGK) εντάσσεται σε αυτή τη δομή, υπό την ονομασία Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Θαλασσίων Συνόρων.
Τετρακέφαλη δομή
Στην παρούσα κατάσταση στο θέμα της αποτροπής λαθρεμπορίου και λαθρομετανάστευσης δραστηριοποιούνται 4 διαφορετικοί φορείς. Η SGK για την ασφάλεια των θαλασσίων συνόρων, η Στρατοχωροφυλακή (JGK) και ο Στρατός Ξηράς (KKK), για την διαφύλαξη των χερσαίων συνόρων, και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση για τις συνοριακές πύλες. Αυτή η τετρακέφαλη δομή προκαλεί αδυναμίες στις προσπάθειες αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων. Για την εξάλειψη αυτών των αδυναμιών αλλά και στα πλαίσια της νόρμας της Ε.Ε., είναι αναγκαία η ίδρυση ειδικών επαγγελματικών συνοριακών σωμάτων που θα συσταθούνε από πολίτες.
Στα πλαίσια των δεσμεύσεων της Τουρκίας προς την Ε.Ε. προβλεπόταν η ίδρυση αυτής της μονάδας ανάμεσα στα έτη 2010 και 2011.
Ειδικές συνοριακές μονάδες
Αφού ληφθεί μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου η άποψη των σχετικών φορέων, και σε περίπτωση που ψηφιστεί μετά, προβλέπεται η απόδοση από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση μέσα σε 5 χρόνια των αρμοδιοτήτων ελέγχου συνοριακών εισόδων και αεροδρομίων, προς την νέα υπηρεσία. Το καθήκον για την φύλαξη των πυλών εισόδου θα αποδοθεί στην νέα υπηρεσία, με εξαίρεση τις πύλες στα σύνορα με Συρία και Ιράν. Τις πύλες εκείνες λόγω του ΠΚΚ, θα συνεχίσουν να τις προστατεύουν η στρατοχωροφυλακή και ο Στρατός Ξηράς. Το πότε θα υπάρξει παράδοση ευθύνης είναι ασαφές διότι αναμένεται να τελειώσει πρώτα το πρόβλημα του ΠΚΚ. Όταν γίνει αυτό το υπουργικό συμβούλιο θα αποδώσει την ευθύνη για τα σύνορα στην υπηρεσία που θα ιδρυθεί.
Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας
Στην παρούσα κατάσταση τα 125 χλμ των συνόρων με το Ιράν, τα 384 χλμ συνόρων με το Ιράκ, όπως και το σύνολο των χερσαίων συνόρων φυλάσσονται από τον Στρατό Ξηράς. Στα σύνορα με το Ιράν και το Ιράκ υπηρετούνε και μονάδες της στρατοχωροφυλακής. Οι προσπάθειες για την ίδρυση των μονάδων Συνοριακής φύλαξης δεν κατέστησαν ακόμη νόμος λόγω της αντίστασης του στρατού στο να αποτραβηχτεί και από την εσωτερική ασφάλεια αλλά και από κάποιες συνοριακές περιοχές. Γνώστες του θέματος εστιάζουν πως στο θέμα αυτό, παρόμοια ισχυρή αντίσταση με τις ΤΕΔ , επιδεικνύεται και από την αστυνομία. Η ίδρυση αυτών των μονάδων που θα θέσουν υπό την ίδια στέγη τις τέσσερεις διαφορετικές υπηρεσίες που διασφαλίζουν την προστασία των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων θέτει και το θέμα της ένταξης αυτής της νέας μονάδας. Διάφορες ιδέες ακούγονται από την κυβέρνηση, από την αστυνομία αλλά και από άλλους φορείς, σχετικά με το μέσα σε ποια δομή θα ενταχτεί. Ειδικοί που κάνουν αυτές τις κινήσεις για την ίδρυση αυτών των μονάδων στα σύνορα, λένε πως καθώς η νέα δομή για να αποτελέσει μια ολότητα μαζί με την διαφύλαξη της εσωτερικής ασφάλειας πρέπει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση να μετατραπεί σε υφυπουργείο. Άλλοι με βαρύνουσα άποψη πιστεύουν πως πρέπει να ιδρυθεί Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More