25.3.11

Ο κ. αντιπρόεδρος!

«Γελοία» η διαφωνία για την ονομασία μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδα!




Από την 21η  Μάρτιου, το ΔΔΧ εξετάζει την προσφυγή που κατάθεσε η  πΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας. 

Μέσω ενός διπλωματικού τηλεγραφήματος που αποκαλύφθηκε από τη Wikileaks, μαθαίνουμε ότι ο σημερινός αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, θεωρούσε «γελοία» το 2008 την διαφορά για την ονομασία μεταξύ των Σκοπιών και της Ελλάδος που διαρκεί ήδη 20 χρόνια.

«Η διαφωνία για την ονομασία μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδας είναι γελοία και καταστροφική από την αρχή. Πρέπει να επιτρέψουμε στη γείτονα μας, τα Σκόπια, να χρησιμοποιεί το όνομα που διάλεξε. Από την πλευρά της, η Αθήνα θα έπρεπε να χαρεί ότι τα Σκόπια θέλουν να χρησιμοποιούν αυτή την ονομασία». 

Αυτή είναι η δήλωση του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ τον Φεβρουάριο του 2008 στην Αθήνα, σύμφωνα με τη μυστική αλληλογραφία που δημοσίευσε η Wikileaks.
Σύμφωνα με έκθεση που απέστειλε ο Σπέκχαρντ από την Αθήνα προς το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α., ο Πάγκαλος θεωρούσε την ελληνική θέση παράλογη.

Κατά τη γνώμη του Πάγκαλου, η πρόταση της ονομασίας του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς ήταν μια λογική προσέγγιση. 
Επίσης διαβεβαίωνε την επικεφαλή της ελληνικής διπλωματίας Ντόρα Μπακογιάννη, ότι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) δεν θα έκανε κατάχρηση του θέματος.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είναι από τα πιο αξιοσέβαστα και ενεργά μέλη του ΠΑΣΟΚ, σήμερα στην εξουσία. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων και Άμυνας και της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής, που δημιουργήθηκαν πρόσφατα.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, πρώην υπουργός Εξωτερικών, είναι επίσης γνωστός για την έντονη γλώσσα του και την αδέξια διπλωματία του.

Le Courrier des balkans       


 
ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΔΧ 21-30.03.2011


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More