4.4.11

Το μεγάλο φαγοπότι!


Ζήτημα για την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ «αναδύεται» μέσω των γερμανικών υποβρυχίων.

Οι Σουηδοί είχαν υποβάλει προσφορά για τα υποβρύχια, πλην όμως φέρονται, σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στο ΣΔΟΕ, να αποσύρονται με αντάλλαγμα μια άλλη δουλειά, αυτή των ιπτάμενων ραντάρ.

Η υπόθεση θυμίζει μια αντίστοιχη «τράμπα» για την προμήθεια του συστήματος C4Ι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε απασχολήσει εκτενώς τον τύπο. Τότε, κατά τους ισχυρισμούς στελέχους γαλλικής εταιρείας, οι ανταγωνιστές των Αμερικανών αποσύρθηκαν προκειμένου να αναλάβουν το έργο του εκσυγχρονισμού των φρεγατών. Για την υπόθεση αυτή ο Γ. Παπαντωνίου είχε καταφύγει στα γαλλικά δικαστήρια και η καταγγελία δεν επιβεβαιώθηκε


Τώρα; Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ κατά την έρευνα για τα υποβρύχια σκόνταψαν στους Σουηδούς. Οπως αναφέρεται στην πορισματική αναφορά, η εταιρεία Kockums ΑΒ είχε την τεχνογνωσία κατασκευής υποβρυχίων και υπέβαλε προσφορά για την ανάληψη του έργου κατασκευής τους. «Τα προσφερόμενα δεδομένα από τη σουηδική εταιρεία ήταν καλύτερα από αυτά των Γερμανών», σύμφωνα με τα έγγραφα που εστάλησαν από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών στο ΣΔΟΕ. Η καταγγελία προς το ΣΔΟΕ φέρει «το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προσφέροντας σαν αντάλλαγμα τη Σύμβαση για "ANTENES-ERICSON" του συστήματος ιπταμένων ραντάρ» προς τη Σουηδία, τους υποχρέωνε να αποσύρουν την προσφορά τους. Κατόπιν αυτού το υπουργείο έδωσε με ανάθεση το έργο στη γερμανική εταιρεία, όπως αναφέρεται. Οι ελεγκτές καταλήγουν ότι «οι ενέργειες αυτές και τα γεγονότα, που περιγράφονται στο έγγραφο με αρ. 2304/14-7-2010, συμφωνούν απολύτως και επαληθεύονται, κατόπιν διασταυρώσεως με σχετικά έγγραφα που μας εστάλησαν από το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ: εισηγήσεις κ.λπ.».

«Λόγω της μεγάλης προκαταβολής που εισέπραξαν οι Γερμανοί από το ελληνικό Δημόσιο, αγόρασαν τα σουηδικά ναυπηγεία Kockums. Από τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας (τα οποία μας εστάλησαν από τα ΕΝΑΕ/HDW και από ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ), οι Σουηδοί πράγματι ανέλαβαν, ως «προμήθεια» για να αποσύρουν την προσφορά τους, τα ραντάρ». Είναι ένα από αυτά, που προσφάτως η Ελλάδα προσέφερε στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

Για το θέμα το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει πρόσθετα στοιχεία από το υπουργείο Αμυνας.

ΠΑΣ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More