9.10.11

Τελικά θα μας στοιχίσει πολύ ακριβά αυτή η σωτηρία Μέρκελ - Σαρκοζί.

Επί τάπητος η διάσωση της Ελλάδας!



Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας αλλά και πιθανές αναπροσαρμογές στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα συζητηθούν σήμερα στη συνάντηση της γερμανίδας καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με πηγή του Reuters στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, θα είναι η Ελλάδα και το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
Σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου, αναμένεται να συζητηθούν αναπροσαρμογές στο PSI «αλλά δεν αναμένεται να ξαναγραφεί εξ' ολοκλήρου».
Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα στοιχεία της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου που ενδέχεται να υποστούν μεταβολές περιλαμβάνουν «τα επιτόκια και τις ωριμάνσεις των ομολόγων και όχι μόνο το ύψος του κουρέματος».
Το Παρίσι σημειώνει επίσης ότι συμφωνεί με τη γερμανική θέση για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σημειώνεται ωστόσο ότι μια κρατική «ένεση» ρευστότητας θα πρέπει να αποτελεί ύστατη λύση.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι δύο ηγέτες δεν έχουν υιοθετήσει μια κοινή προσέγγιση απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, κυρίως γιατί η Γαλλία είναι περισσότερο εκτεθειμένη στο ελληνικό χρέος.
Η κ. Μέρκελ έχει τονίσει αρκετές φορές την ανάγκη να υπάρξει μια προετοιμασία για μια ελληνική χρεοκοπία, ενώ ο Σαρκοζί δεν θέλει να διακινδυνεύει την «εγκατάλειψη» της Ελλάδας.
Οι γαλλικές τράπεζες και η αξιολόγηση της χώρας με ΑΑΑ θα κινδύνευαν από μια ελληνική χρεοκοπία.
Από το 2009 που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, η Μέρκελ και ο Σαρκοζί έχουν διαφοροποιηθεί σε αρκετά σημεία, όπως στο ρόλο του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης, τις κυρώσεις στις χώρες που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες και τον τρόπο καταγραφής των απομειώσεων από τα ελληνικά ομόλογα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More