9.10.11

Το κωλόχαρτο και στην Ελλάδα του ΓΑΠ!

Ερχονται μονοήμερες συμβάσεις εργασίας
Ερχονται μονοήμερες συμβάσεις εργασίας!

Με συμβάσεις που προβλέπουν εργασία μιας ημέρας, ελάχιστα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σκέφτεται η κυβέρνηση να «ανακουφίσει» το πρόβλημα της ανεργίας και να ξεπεράσει τις απαιτήσεις της τρόικα για αλλαγές στο πεδίο των εργασιακών συμβάσεων. Το πρωί θα υπογράφεται η πρόσληψη και το βράδυ... η απόλυση!
Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», η Τρόικα, βλέποντας ότι οι έλληνες εργοδότες δεν είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε επιχειρησιακές συμβάσεις, έχει σκοπό να φέρει και στη χώρα μας το εν λόγω σύστημα, με την προσδοκία να κάνει... πιο ανταγωνιστική την αγορά εργασίας.
Η «μόδα» έρχεται από την Ισπανία. Εκεί υπάρχουν επιχειρήσεις, στην είσοδο των οποίων υπάρχει ένα ρολό σαν το... χαρτί υγείας. Ο κάθε εισερχόμενος κόβει ένα κομμάτι, γράφει επάνω την ημερομηνία και το όνομά του και υπογράφει. Αυτή είναι η σύμβασή του, για όση ώρα έχει συμφωνήσει να απασχοληθεί. Για την ακρίβεια, για όση ώρα γράφει το χαρτί. Εξερχόμενος από την εργασία του, σκίζει το χαρτί και την άλλη μέρα... πάλι από την αρχή, εφόσον βέβαια τον χρειάζεται ο εργοδότης.
Στην Ισπανία, το σύστημα έχει ονομαστεί, για ευνόητους λόγους, «κωλόχαρτο». Το μεροκάματο του τρόμου στην εργασία. Εξυπακούεται ότι όποιος εργάζεται με αυτό το σύστημα, δεν έχει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Μάλιστα, για να μην απαιτηθεί αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, ο νέος θεσμός θα... μασκαρευτεί πίσω από τοπικά σύμφωνα απασχόλησης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο τέλος του μήνα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More