Επτά διαφορετικούς στόχους μέσα στη Λωρίδα της Γάζας βομβάρδισαν ισραηλινά F-16 χθες τα ξημερώματα. Νύχτα τρόμου για πολλούς. Νύχτα θανάτου για έναν και νύχτα πόνου για άλλους δύο - ο νεκρός και οι δύο τραυματίες της ισραηλινής επίθεσης. Οι ανθρώπινες απώλειες προέκυψαν κατά τον βομβαρδισμό δύο από τα δεκάδες -σύμφωνα με άλλη εκδοχή εκατοντάδες- τούνελ κατά μήκος των συνόρων της «μεγάλης φυλακής» με την Αίγυπτο, στο ιδιόμορφο λαθρεμπόριο των οποίων κατά το μεγαλύτερο μέρος βασίζει την επιβίωσή του το 1,5 εκατομμύριο περίπου του πολιορκημένου παλαιστινιακού πληθυσμού. Τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν επίσης στόχους έξω από την πόλη της Γάζας και το Χαν Γιούνες στα νότια, απλώς δημιουργώντας και άλλα ερείπια σε άδεια κτίσματα.
Και αυτός ο τελευταίος βομβαρδισμός από μια σειρά νυχτερινών κυρίως από αέρος πληγμάτων τις τελευταίες μέρες στη Γάζα αιτιολογήθηκε αμέσως από τους Ισραηλινούς ως απάντηση στις εκτοξεύσεις βλημάτων από ένοπλες μαχητικές οργανώσεις των Παλαιστινίων. Προχθές νωρίς το απόγευμα, καμιά δεκαπενταριά βλήματα όλμου είχαν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ με ευθύνη των «Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης», χωρίς να προκαλέσουν ανθρώπινες ή υλικές απώλειες. Δύο από τα βλήματα έπεσαν κοντά στο μεθοριακό πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ προς το Ισραήλ στα νότια της Λωρίδας της Γάζας. Οι Ισραηλινοί αμέσως το σφράγισαν και δεκάδες φορτηγά που μετέφεραν είδη πρώτης ανάγκης στη Γάζα έμειναν να περιμένουν εκεί επ' αόριστον. Από το τέλος της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης «Χυτό Μολύβι», της σφαγής με θύματα περισσότερους από 1.400 Παλαιστινίους και 13 Ισραηλινούς, στις 18 Ιανουαρίου πέρσι, το προχθεσινό ήταν το μεγαλύτερο μπαράζ εκτόξευσης βλημάτων από τη Γάζα μέσα στο Ισραήλ.
Ωρες πριν από τους βομβαρδισμούς, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Γάζα σκορπίζοντας φέιγ βολάν, με τα οποία ο IDF, ο ισραηλινός στρατός, προειδοποιούσε τους Παλαιστινίους να μείνουν μακριά από τα σύνορα με το Ισραήλ, να μην πλησιάσουν στα 300 μέτρα, καθώς και να μείνουν μακριά από τα τούνελ. Η απειλή στο χαρτί περιείχε και τηλέφωνο και διεύθυνση e-mail, διαθέσιμο για κάθε πρόθυμο πληροφοριοδότη για να καρφώσει στους Ισραηλινούς σημεία όπου καταλήγουν τούνελ ή επικείμενη λαθρεμπορική δραστηριότητα.
Ερχεται ξανά ο πόλεμος στη βασανισμένη Γάζα; Επίκειται άμεσα η επανάληψη ευρείας κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ; Και, αν ναι, ποιον συμφέρει αυτό, ποιος θα ωφεληθεί από μια νέα σφαγή; Τα ερωτήματα προκύπτουν αμείλικτα, όλο και πιο κρίσιμα το τελευταίο διάστημα, ενώ η ένταση αναζοπυρώνεται και ο αέρας όλο και περισσότερο μυρίζει ξανά μπαρούτι.
Η «πρόβα»
Στην αρχή της εβδομάδας, ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός «Channel 10» μετέδωσε ρεπορτάζ από την τελική φάση μεγάλης στρατιωτικής άσκησης στην έρημο Νεγκέβ, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα εάν και κατά πόσο ο IDF προαλείφεται να επανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βασικό στοιχείο της άσκησης αποτελούσε η εκπαίδευση των πληρωμάτων των ισραηλινών βαρέων αρμάτων μάχης «Μερκάβα» στη χρήση ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού ένοπλων ανδρών του εχθρού, στη διάρκεια επιχείρησης μέσα σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, ώστε, μεταξύ άλλων, να αποφεύγονται απώλειες από φίλια πυρά: Από τους 13 Ισραηλινούς νεκρούς της επιχείρησης «Χυτό Μολύβι», εννέα ήταν στρατιώτες και οι έξι από αυτούς σκοτώθηκαν από φίλια πυρά.
Παράλληλα, η ισραηλινή πολεμική βιομηχανία φέρεται να έχει ολοκληρώσει τις τελικές δοκιμές ενός χερσαίου αντιπυραυλικού συστήματος για βλήματα μικρού βεληνεκούς, το οποίο σκοπεύει να τοποθετήσει γύρω από τη Γάζα μέσα στον Ιούνιο και, κατόπιν, στα σύνορα του Ισραήλ με τη δυτική Οχθη και τον Λίβανο. Το σύστημα, με την ονομασία «Iron Dome» (Σιδερένιος Θόλος), φέρεται, σύμφωνα με Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, να έχει δοκιμαστεί με επιτυχία αναχαιτίζοντας ρουκέτες «Κατιούσα», αλλά και άλλα μη κατευθυνόμενα βλήματα. Λειτουργεί με χρήση μικρών πυραύλων κατευθυνόμενων από ραντάρ, με επιχειρησιακή δυνατότητα δράσης από 5 μέχρι 70 χιλιόμετρα. *
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου