10.1.10

Ο πρόεδρος Χριστόφιας .......



Την περασμένη Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Αρχιραββίνο της Κύπρου Arie Zeev Raskin. Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, εκτός από μία φωτογραφία, αποσιώπησε το περιεχόμενο της συνομιλίας μεταξύ των δύο ανδρών. Καμιά ενημέρωση για τους λόγους που οδήγησαν τα βήματα του Αρχιραββίνου της Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγα 24ωρα προτού αρχίσουν οι εντατικές συνομιλίες στο Κυπριακό. Ο Arie Zeev Raskin, από τις 12 Σεπτεμβρίου 2005, που άνοιξε η πρώτη εβραϊκή Συναγωγή στη Λάρνακα, έγινε και ο πρώτος, στην Ιστορία του νησιού μας, Αρχιραββίνος της Κύπρου (μεγάλη μας… «τιμή») και θεωρείται ο ηγέτης της εβραϊκής κοινότητας που δραστηριοποιείται στον τόπο μας και ιδιαίτερα, στα κατεχόμενα.

Η εβραϊκή κοινότητα στην Κύπρο αποτελείται από 350 και πλέον οικογένειες και αριθμεί γύρω στους 1500 Εβραίους (από Ισραήλ, Βρετανία και Ρωσία), ανάμεσα στους οποίους είναι και ο γνωστός μας Δαβίδ Όραμς.
Ο Arie Zeev Raskin εγκαταστάθηκε στην Κύπρο το 2003 με τη γυναίκα του, Shaindel, και τα παιδιά του, με σκοπό «να εισάξει την ιουδαϊκή ζωή στο νησί»(!), όπως ο ίδιος προσδοκά. Είναι οπαδός του παραρτήματος Chabal-Lubavitch (η έδρα του είναι στην Αθήνα), ενός εβραϊκού μυστικιστικού κινήματος που ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα.
Έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερο άρθρο μας, ότι στην πορεία των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό θα συναντήσουμε μπροστά μας την εβραϊκή κοινότητα, που δραστηριοποιείται, κυρίως, στα κατεχόμενα, εκμεταλλευόμενη τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων προσφύγων. Και θα απαιτήσει να ληφθούν υπόψη τα οικονομικά της συμφέροντα, οι νέες «πραγματικότητες» και τα δικαιώματά της ως «κοινότητα» της Κύπρου. Όπως μας έχει προειδοποιήσει και ο ομοεθνής της, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Διερωτούμαστε, λοιπόν, αν η επίσκεψη του Αρχιραββίνου της Κύπρου στο Προεδρικό, έχει να κάνει με τυχόν αιτήματα της εβραϊκής κοινότητας, εν όψει των εντατικών συνομιλιών, που αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έχει τον…λόγο!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More