10.1.10

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για τους μετανάστες.


Στη Βουλή μεταφέρεται τις επόμενες ημέρες η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη χορήγηση ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες δεύτερης γενιάς.
H ΝΔ και ΛΑΟΣ αναμένεται να τηρήσουν «σκληρή γραμμή», ενώ η Αριστερά θα αναγνωρίσει καλές προθέσεις, αλλά και ατολμία.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, παρά το γεγονός ότι οι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο, η χορήγηση ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων αφορά περίπου 220 χιλιάδες ανθρώπους.
Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απόκτηση ιθαγένειας για τα παιδιά νομίμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα (οι γονείς ή ένας από τους δύο πρέπει να διαμένουν στη χώρα επί πέντε έτη).
Επίσης δικαίωμα έχουν και τα παιδιά αλλοδαπών που έχουν φοιτήσει στις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού ή έχουν συμπληρώσει έξι χρόνια φοίτησης σε ελληνικό σχολείο.
Από πλευράς ΝΔ ο κ. Σαμαράς, ακολουθώντας τη γραμμή του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, θα θέσει θέμα επαρκέστερης γνώσης της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας, ώστε να χορηγείται η ιθαγένεια.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να προαναγγείλει κατάργηση του νόμου, σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές.
Ο ΛΑΟΣ θα ζητήσει δημοψήφισμα, ποσόστωση στην παρουσία μεταναστών και αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης μιλάει για «κίνδυνο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος».
Το ΚΚΕ θα επαναλάβει την πάγια άποψή του για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα τονίσει την ανάγκη πιο τολμηρών πρωτοβουλιών για τα δικαιώματα των μεταναστών.
Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών έχει χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης σημαντικό βήμα, που βγάζει τη χώρα από το φαύλο κύκλο της τελευταίας 20ετίας.
Το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είναι επίσης θετικό στην πρωτοβουλία, αλλά ζητά να συμπεριληφθούν στις διατάξεις και ειδικές ρυθμίσεις για τους πρόσφυγες.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More