3.2.11

Ποιός ασχολείται με την Θράκη;

ΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ.

30-1-2011 Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί.

Γιορτάστηκε η ¨Ημέρα περηφάνιας¨ των Τούρκων της Δυτικής Θράκης




Αλή Τσαούς: ¨Η Ελλάδα οφείλει μια συγγνώμη στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης!¨
Φαίκογλου : Να σηκώσουμε την πινακίδα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης !
Η 29η Ιανουαρίου, ημέρα υπερηφάνειας των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, γιορτάστηκε με τελετή που οργάνωσε η Συμβουλευτική Επιτροπή της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης σε κέντρο διασκέδασης κοντά στην Ξάνθη.
Στην τελετή μετείχαν ο υποπρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας Μπερίν Οκούρ, ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης Αχμέτ Μέτε, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης Χαλίτ Χαμπίμπογλου, ο μουφτής Κομοτηνής Ιμπραίμ Σερίφ, οι βουλευτές Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, ο δήμαρχος Ιάσμου Ισμέτ Καδή, ο δήμαρχος Αριανών Ιμπραίμ Σερίφ, ο δήμαρχος Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης Ραμαζάν Τσακίρ, ο τέως πρόεδρος Φερούχ Οζκάν, ο πολιτευτής του ΑΚΠ-Προύσας Αλή Ομέρογλου, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Μεχμέτ Δεβετζήογλου, η πρόεδρος του συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την ισότητα¨ Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο επικεφαλής του συνδυασμού Κοινωνική Κίνηση στο δήμο Αριανών Σααντετίν Σακίρ Χουσείν, ο πρόεδρος του ΠΕΚΕΜ Γκαλίπ Γκαλίπ, οι τέως βουλευτές Ιλχάν Αχμέτ, Ισμαίλ Ροδοπλού και Αχμέτ Φαίκογλου, ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Αχμέτ Καρά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Θρησκευτικών Λειτουργών Τζαμιών Δυτικής Θράκης Σαδίκ Σαδίκ, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Εσάτ Χουσείν, ο πρόεδρος του Συλλόγου αποφοίτων Μεντρεσέ Ασίμ Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράϊ Χασάν, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Ετσεβίτ Μουμίν και πολλοί Τούρκοι της Δυτικής Θράκης.
Κατά τις ομιλίες που έγιναν στις τελετές αναφέρθηκε πως η 29η Ιανουαρίου είναι η ημέρα περηφάνιας των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Έγινε αναφορά στα μειονοτικά θέματα που δεν λύθηκαν ακόμη καθώς και στις πολιτικές συγκρούσεις εντός της μειονότητας. Η πρόταση που τράβηξε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν του τέως βουλευτή Αχμέτ Φαίκογλου. Ο Φαίκογλου ζήτησε να κρεμαστεί ξανά η πινακίδα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Στην βραδιά προβλήθηκε τμήμα της εκπομπής του TRT της Χούλια Εμίν ¨Εμείς είμαστε εδώ¨ με θέμα τα γεγονότα της 29ης Ιανουαρίου. Παρουσιάστηκε επίσης ένα τμήμα 4 λεπτών του ντοκιμαντέρ με τίτλο ¨29η Ιανουαρίου¨ που ετοίμασε ο φοιτητής του Τμήματος Επικοινωνιών Ουμίτ Χαλιλιμπράμ. Τονίστηκε πως το ντοκιμαντέρ θα τελειώσει κατά τον Απρίλιο
Στην εκδήλωση, παραδόθηκε από τον Αχμέτ Μέτε τιμητική πλακέτα στον επίτιμο πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής και τέως βουλευτή Ισμαήλ Ροδοπλού –ηγέτη εκείνων των ημερών- που είχε αρρωστήσει πέρσι. Ο Ροδοπλού στην ομιλία του είπε ¨Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης είναι υποχρεωμένοι να αγαπάνε ο ένας τον άλλο. Οι μέρες του μέλλοντος θα είναι καλύτερες. Ο Θεός να φωτίζει τους ηγέτες των δύο χωρών. Ο Θεός να μη δώσει πτώση στο τουρκικό έθνος.
.
Στην εκδήλωση εν περιλήψει έγιναν οι κάτωθι ομιλίες
Αχμέτ Μέτε-Μουφτής Ξάνθης
¨Διότι ξεχνάμε πως δεν εκλεγήκαμε στους φορείς και στους συλλόγους μας για να ξεγελάμε, αλλά για να υπηρετούμε. Διότι φτάσαμε να μην μπορούμε να προχωρήσουμε χέρι-χέρι.
¨Η αφαίρεση πριν από 23 χρόνια του όρου ¨τουρκικός¨ από τους συλλόγους και το ότι έλεγαν προς τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης πως ¨Δεν είναι Τούρκοι¨, είχε αποτελέσει την τελευταία σταγόνα των πιέσεων πάνω στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, και εξώθησε την πιο φρόνιμη μειονότητα του κόσμου να πει πως ¨Όχι, Τούρκοι είμαστε¨. Απόψε σε αυτή τη βραδιά δεν θα κλάψω για τα παλιά. Δεν μπορώ να ξεπεράσω ‘όμως κάποια γεγονότα χωρίς να τα μνημονεύσω… Αναρωτιέμαι, είναι άραγε ανάγκη να αναφέρω πως τα σχολεία, τα βακούφια, οι μουφτίες και οι ελευθερίες έχουν αφαιρεθεί και ακόμα δεν έχουν αποδοθεί στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης ; Όλες οι κινήσεις που έγιναν δεν μπόρεσαν πείσουν το ελληνικό κράτος να παραδεχτεί πως έκανε λάθος.¨
Τέλος ο Μέτε ανέφερε : ¨ Εμείς ασχολούμαστε με το αν είμαστε θρησκευτικοί ή πολιτικοί ηγέτες. Διότι εμείς ασχοληθήκαμε με το ποιος θα είναι επικεφαλής και με το ποιος θα μπορέσει να αποτελειώσει ο ένας τον άλλο. Διότι εμείς αρχίσαμε να κάνουμε επίδειξη της ισχύος μας πάνω στους ανθρώπους μας. Ξεχάσαμε ότι οι άνθρωποι μας, μας παρακολουθούνε. Διότι ξεχνάμε πως δεν εκλεχτήκαμε στους φορείς και στους συλλόγους μας για να ξεγελάμε, αλλά για να υπηρετούμε. Διότι φτάσαμε να μην μπορούμε να προχωρήσουμε χέρι-χέρι. Το αγωνιστικό πνεύμα της 29ης Ιανουαρίου 1988 έχει αποδείξει πόσο αγνό, καθαρό και ισχυρό υπήρξε. Αυτό το πνεύμα είναι ανάγκη να το αποκτήσουμε.¨
Τσετίν Μάντατζη-Βουλευτής ΠαΣοΚ Ξάνθης
¨Οι στρεβλώσεις πάνω στην χαίνουσα πληγή του εκπαιδευτικού συστήματος, ακόμα συνεχίζουν να έχουν την επίδραση τους πάνω στις νέες γενιές.¨
Ο Τσετίν Μάντατζη είπε πως η 29η Ιανουαρίου αποτέλεσε ένα σημείο καμπής για την Τουρκική Κοινότητα της Δυτικής Θράκης, μια μέρα που μέσω της δημοκρατικής αντίδρασης ειπώθηκε ένα στοπ στα περιστατικά που –ιδιαίτερα από τη χούντα του 1967 και εντεύθεν- στόχευαν αυξανόμενα στα θεμελιώδη ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.
Ο Μάντατζη ανέφερε ¨Παρά την πρόοδο σε βασικά δικαιώματα με το πέρασμα του χρόνου, με λύπη μας βλέπουμε πως δεν μπορεί να γίνει τίποτε λόγω ανεπαρκούς πολιτικής θέλησης σε αυτά που ονομάζουμε μειονοτικά δικαιώματα. Όπως η άρνηση της τουρκικής εθνικής ταυτότητας, η εκπαίδευση, η θρησκευτική ελευθερία, η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι –που το πιο χτυπητό δείγμα είναι η κατάσταση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης- οι εκλογές για τα βακούφια και για την θρησκευτική κοινότητα, καθώς και για το θέμα των θυμάτων του άρθρου 19. Ιδιαίτερα οι στρεβλώσεις πάνω στην χαίνουσα πληγή του εκπαιδευτικού συστήματος, ακόμα συνεχίζουν να έχουν την επίδραση τους πάνω στις νέες γενιές.¨
Χαλίτ Χαμπίμπογλου-Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης- (ΑΒΤΤF)
¨Πιστεύω πως όταν η μητέρα-πατρίδα μας κάνει ότι βήματα μπορεί για την μειονότητα των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη, είναι ανάγκη και η χώρα μας να κινητοποιηθεί λίγο.¨
¨Η ΑΒΤΤF ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. Αν δεν γινόταν η 29η Ιανουαρίου δεν θα γινόταν και η ABTTF. Στόχος της ίδρυσης ήταν η συνεύρεση των συλλόγων και η συζήτηση των προβλημάτων. Κινητοποιήθηκαν για να ακουστούνε στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη τα προβλήματα που βίωναν και είπαν να ιδρύσουμε μια ανώτατο φορέα…
Μέσα στα 23 χρόνια που πέρασαν διανύσαμε σημαντική απόσταση. Ναι διανύσαμε απόσταση. Μπορούμε να πάρουμε άδεια για τρακτέρ. Μπορούμε να κατασκευάσουμε σπίτι για τα παιδιά μας. Δηλαδή πλέον έχουμε τα πολιτικά μας δικαιώματα. Όμως όπως ανέφερε ο πρόεδρος και ο βουλευτής δεν έχουμε αποκτήσει ακόμη τα βασικά μειονοτικά μας δικαιώματα. Γιατί ; Δεν γνωρίζω. Το όνομα μου είναι Χαλίτ. Είμαι μουσουλμάνος και Τούρκος, μήπως για αυτό ; Μα και εγώ είμαι Έλληνας πολίτης, και εγώ έχω ελληνικό διαβατήριο, πηγαίνω στον στρατό και πληρώνω φόρους…
Ας το ακούσουν και οι χριστιανοί γείτονες μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε μαζί και ενωμένοι. Ας είναι το όνομα μας Κώστα, ας είναι Χαλίτ…
Πιστεύω πως όταν η μητέρα-πατρίδα μας κάνει ότι βήματα μπορεί για την μειονότητα των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη, είναι ανάγκη και η χώρα μας να κινητοποιηθεί λίγο¨.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More